Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 18:11

Προχωρά η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών

Προχωρά η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικώνΑποποινικοποίηση της χρήσης, προμήθειας και κατοχής (για προσωπική χρήση) ναρκωτικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ναρκωτικών, που έλαβε την Τρίτη το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Μ. Παπαϊωάννου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές για την εμπορία και τα κυκλώματα διακίνησης. Οι ειδικές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών όπως για παράδειγμα από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται σε επαφή με εξαρτημένους (γιατροί, σοφρωνιστικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί) σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα καταστήματα κράτησης, τα σχολεία κλπ, τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές καθώς και επιβολή χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ για τις ίδιες περιπτώσεις.

Για τους κατ' επάγγελμα διακινητές ή χρηματοδότες διακίνησης φορτίων ναρκωτικών προβλέπεται ισόβια κάθειρξη, σε συνδυασμό με χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει και τις 600.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μόνο για προσωπική χρήση, τιμωρείται με τρεις μήνες κράτηση, ενώ με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρείται η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο.

Ακόμη, εάν κατηγορούμενος διαγνωσθεί ως εξαρτημένος, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής του σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αναγνωρισμένων υπηρεσιών, όπως του ΚΕΘΕΑ και του ΨΝΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ), ενώ προβλέπονται και οι περιπτώσεις περίθαλψης για παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση (ηπατίτιδα , AIDS).

Ειδικότερα, για τους εξαρτημένους κατηγορούμενους προβλέπεται ότι εάν έχουν τελέσει τις λεγόμενες προνομιούχες πράξεις διακίνησης (κατά το νόμο είναι τα ελαφρότερα αδικήματα περί την διακίνηση), τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος. Εάν έχουν τελέσει τις κατά το νόμο βασικές πράξεις διακίνησης τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και τέλος αν έχουν τελέσει τις θεωρούμενες διακεκριμένες (όχι όμως και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες) πράξεις, τιμωρούνται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.

πηγή: tvxs.gr

  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 18:15