Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ως «προφύλαξη» και μετά από συμβουλή της εθνικής αρχής για τα εμβόλια, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων. Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

Λίγη ώρα αργότερα και  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου «παγώνει» για προληπτικούς λόγους εν αναμονή αξιολόγησης από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται την Τρίτη. Ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Από τη δική του μεριά, ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ. 

Νωρίτερα,  σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει χθες Κυριακή και η Ολλανδία, ενώ την αρχή είχε κάνει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Δανία και ακολούθησαν η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργιο και η Λετονία.

Παράλληλα,  η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής πως μια 60χρονη πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, καθώς εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα, όπως  χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

 
 

'Εκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη από τον  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων - «Συνεχίζουμε κανονικά» λένε κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ως εκ τούτου συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.