Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 09:15

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει και τέταρτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen του

ομίλου Johnson & Johnson, και γίνεται έτσι το τέταρτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ.

Η άδεια αυτή αποτελεί συνέχεια της θετικής επιστημονικής σύστασης που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου, και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Το εμβόλιο Janssen είναι το τέταρτο εγκεκριμένο εμβόλιο του χαρτοφυλακίου της ΕΕ και θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Απαιτεί μόνο μία δόση, η οποία μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του συλλογικού μας στόχου για τον εμβολιασμό του 70 % του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Το χαρτοφυλάκιό μας απαρτίζεται πλέον από τέσσερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19 και εργαζόμαστε άοκνα για να τα παράσχουμε στους πολίτες στην Ευρώπη και πέραν αυτής το συντομότερο δυνατόν. Ένα εμβόλιο μίας δόσης μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ταχύτητα διεξαγωγής του εμβολιασμού. Η είσοδος του εμβολίου Janssen στην αγορά εξασφαλίζει ότι έχουμε πρόσβαση σε συνολικά έως και 1,8 δισ. δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων από διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες, γεγονός ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια για την Ευρώπη και τους διεθνείς εταίρους μας. Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε ακαταπόνητα για να στηρίξουμε τους παραγωγούς εμβολίων και να εξασφαλίσουμε την παράδοση δόσεων, όπως συμφωνήθηκε στις συμβάσεις μας.»

Το εμβόλιο της Janssen θα χορηγείται σε μία δόση σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με σκοπό την πρόληψη της COVID-19. Το εμβόλιο βασίζεται σε έναν αδενοϊό, έναν αβλαβή ιό μέσω του οποίου εισάγονται στον οργανισμό «οδηγίες» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά του ιού που προκαλεί την COVID-19. Ο αδενοϊός στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί νόσο.

Με βάση τη θετική γνώμη του ΕΜΑ, η Επιτροπή επαλήθευσε όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης της άδειας κυκλοφορίας και ζήτησε τη γνώμη των κρατών μελών προτού χορηγήσει την άδεια κυκλοφορίας υπό όρους.

Επόμενα στάδια

Η Επιτροπή ενέκρινε τη σύμβαση με τη Janssen στις 8 Οκτωβρίου 2020. Με την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, η Janssen θα είναι σε θέση να παραδώσει στην ΕΕ 200 εκατομμύρια εμβόλια μίας δόσης κατά της COVID-19, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η σύμβαση επιτρέπει στα κράτη μέλη να αγοράσουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις. Αυτές θα προστεθούν στα συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, στα 460 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, καθώς και στα 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Ιστορικό

Η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους είναι μια άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου η οποία βασίζεται σε λιγότερο πλήρες σύνολο δεδομένων απ' ό,τι η κανονική άδεια κυκλοφορίας. Η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους μπορεί να χορηγηθεί αν το όφελος από την άμεση διάθεση ενός φαρμάκου στους ασθενείς υπερτερεί σαφώς του κινδύνου που συνδέεται με το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμα όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, διασφαλίζει επίσης ότι το εν λόγω εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 πληροί τα πρότυπα της ΕΕ, όπως και όλα τα άλλα εμβόλια και φάρμακα.

Μετά τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, οι εταιρείες πρέπει να παράσχουν εντός ορισμένων προθεσμιών περαιτέρω δεδομένα, μεταξύ άλλων από τρέχουσες ή νέες μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων. Οι άδειες κυκλοφορίας υπό όρους προβλέπονται στη νομοθεσία της ΕΕ ειδικά για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και θεωρούνται ο καταλληλότερος κανονιστικός μηχανισμός στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, ώστε να παρέχεται πρόσβαση σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και να υποστηρίζονται οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2021 η Janssen υπέβαλε στον EMA αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιό της. Ένας τόσο σύντομος χρόνος για την αξιολόγηση είναι δυνατός μόνο επειδή ο EMA έχει ήδη επανεξετάσει ορισμένα δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας κυλιόμενης επανεξέτασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο EMA αξιολόγησε τα δεδομένα ποιότητας και τα δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες που εξέτασαν πόσο καλά ενεργοποιεί το εμβόλιο την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοποιητικών κυττάρων που στοχεύουν τον ιό SARS-CoV-2 (τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19). Ο Οργανισμός εξέτασε επίσης τα δεδομένα κλινικής ασφάλειας σχετικά με τον ιικό φορέα που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο. Αυτή η κυλιόμενη αξιολόγηση, καθώς και η αξιολόγηση της αίτησης για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους έδωσαν τη δυνατότητα στον ΕΜΑ να καταλήξει γρήγορα σε συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του εμβολίου. Ο EMA εισηγήθηκε να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας υπό όρους, δεδομένου ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται μ' αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαλήθευσε κατά πόσον όλα τα αναγκαία στοιχεία —επιστημονικές αιτιολογήσεις, πληροφορίες για το προϊόν, εκπαιδευτικό υλικό για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, επισήμανση, υποχρεώσεις των κατόχων άδειας κυκλοφορίας, όροι χρήσης κ.λπ.— ήταν σαφή και αξιόπιστα. Η Επιτροπή διαβουλεύθηκε επίσης με τα κράτη μέλη, καθότι αυτά είναι υπεύθυνα για την εμπορία και τη χρήση των εμβολίων σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή, μετά την έγκριση των κρατών μελών και βάσει της δικής της ανάλυσης, αποφάσισε να χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 09:19