Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 03:21

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Ο υποσιτισμός και η… παχυσαρκία απειλούν τον πλανήτη

 Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας διατροφής ανέδειξε με τον πλέον δεικτικό τρόπο το ρόλο της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων στην καλή υγεία των καταναλωτών αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κόσμου για τις δύο ακραίες μορφές κακής διατροφής, τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία.

Η ημέρα αυτή βρίσκει κάθε χρόνο τις υπανάπτυκτες χώρας να αντιμετωπίζουν την μάστιγα της πείνας και του υποσιτισμού την ίδια στιγμή που ο λεγόμενος δυτικός κόσμος υπερκαταναλώνει τρόφιμα και αντιμετωπίζει ως εφιάλτη το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την Greenpeace. Περισσότεροι από 850 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο. 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο. 2 δις άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους ενώ για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.

Από την άλλη σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.

 

Η αξία της μεσογειακής διατροφής

 

Ποια είναι όμως η κατάσταση στη χώρας μας σε σχέση με την ποιότητα της διατροφής μας αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες;

«Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να προσέχουμε λίγο περισσότερο τι τρώμε και να επανερχόμαστε στις διατροφικές παλιές συνήθειες που προστάζει η μεσογειακή διατροφή. Βέβαια υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία δυτικού τύπου στην διατροφή μας και αυτά είναι που μας οδήγησαν σε αυξημένο βάρος στο πληθυσμό και κυρίως στα παιδιά. Άλλωστε είναι γεγονός πως κατέχουμε τα πρωτιά σε υπέρβαρα παιδιά στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό για παράδειγμα φταίει πως απαρνηθήκαμε την μεσογειακή τροφή, ευθύνεται ο τρόπος ζωής μας κλπ.» σημειώνει στο VETO, ο διατροφολόγος Νίκος Παπασπανός.

Κοινή είναι όμως η διαπίστωση των ειδικών πως η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανικότερη διατροφή.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι εκείνη που θα μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, για να λειτουργήσει και για να αναπτυχθεί αν μιλάμε για μικρά παιδιά. Από την άλλη προστατεύει τον οργανισμό από πολλές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά επεισόδια, πολλές μορφές καρκίνου και αυτό το έχουν αποδείξει πολλές έρευνες επιστημόνων», τονίζει ο κ. Παπασπανός.

Οι διατροφολόγοι στη χώρα μας έρχονται αντιμέτωποι με την αγωνία που εκφράζουν πολλοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας.

Οι χρήσιμες συμβουλές του κ. Παπασπανού για ένα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και φυσιολογικό διαιτολόγιο είναι: «θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα φρούτα και τα λαχανικά 4 με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Θα θέλαμε η βάση της διατροφής μας να είναι προϊόντα ολικής αλέσεως, της ομάδας αμύλου δηλαδή μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι, το ψωμί μας, δημητριακά κλπ. Κόκκινο κρέας όχι πάνω από δυο φορές την εβδομάδα. Οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα ψάρι. Μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να καταναλώσουμε κοτόπουλο και οι υπόλοιπες μέρες σίγουρα να καλύπτονται από όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά».   

 
Οι καταγγελίες
 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής έφερε στο φως και καταγγελίες (μέσα σε ένα χρόνο αγγίζουν τις 900) για ακατάλληλα τρόφιμα που κατέγραψε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών.

Το ΕΛΚΕΚΑ καταγγέλλει την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στην παραγωγή και την αγορά, την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχουν και τον πολυκερματισμό τους, ενώ κάνει λόγο και για έλλεψη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και πληροφόρησης των καταναλωτών.

«Και εμείς δεχόμαστε συχνά παρόμοιες καταγγελίες. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα και γνωρίζουμε βέβαια πως δεν φτάνουν σε εμάς όλες οι καταγγελίες και συνεπώς είναι περισσότερα τα περιστατικά. Ο πολίτης σε τέτοιες περιπτώσεις αισθάνεται απροστάτευτος και αναδεικνύεται το κενό που υπάρχει στην επίσημη πολιτεία να προστατέψει τον καταναλωτή. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και στο στάδιο της παραγωγής αλλά και στην αγορά. Άρα αυτό που προέχει είναι η άμεση στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών», επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος.

Όπως ανέφερε στις αρχές τις εβδομάδας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία μιας πολύ ενδιαφέρουσας πανελλαδικής έρευνας που αφορά τους «διατροφικούς ισχυρισμούς».

«Δηλαδή τον τρόπο που επιλέγουν πολλές εταιρίες να πλασάρουν τα προϊόντας τους προβάλλοντας κάποιους ισχυρισμούς που παραπλανούν τους καταναλωτές. Γνωρίζουμε πως πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν τα λεγόμενα ψηλά γράμματα για την περιγραφή των συστατικών των προϊόντων τους ενώ βάζουν με έντονα γράμματα κάποια πληροφορία που πολλές φορές δεν ισχύει αλλά προσελκύει καταναλωτές. Για παράδειγμα μπορεί κάποιο προϊον να γράφει ότι είναι βιολογικό και τελικά να μην υπάρχει η σχετική έγκριση. Η έρευνα δείχνει ότι 7 στους 10 καταναλωτές δυσκολεύονται να καταλάβουν τα συστατικά του προϊόντος που αγοράζουν και 6 στους 10 να δυσκολεύονται να εντοπίσουν που βρίσκονται στην συσκευασία τα συστατικά. Όλα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη επανεξέτασης ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αγορά και την πώληση προϊόντων», σημείωσε ο κ. Θεοφύλακτος.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:23