Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 20:16

Την λειτουργία της 3ης Τοπικής Μονάδας Υγείας στην Κοζάνη, εγκαινίασε ο Ανδρέας Ξανθός

Απο την εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο για τον Χρήστο Κατσίνα Απο την εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο για τον Χρήστο Κατσίνα

του Σπύρου Κουταβα

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας της 3ης ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) στην πόλη της Κοζάνης, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός,

ο οποίος από το πρωί περιοδεύει στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας σε Καστοριά, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. 
Στον ένα χρόνο λειτουργίας του θεσμού πρωτοβάθμιας φροντίδας και του οικογενειακού γιατρού έχουν δημιουργηθεί 124 δομές σε όλη την Ελλάδα .Όπως επεσήμανε ο υπουργός, "μετά την ευστάθεια που καταφέραμε να έχουμε στο δευτεροβάθμιο σύστημα με την ομαλοποίηση της λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων είναι η ώρα να επενδύσουμε περισσότερο στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας που αποδείχθηκε ότι ήταν το μεγάλο πρόβλημα της λειτουργίας του ΕΣΥ στην Περιφέρεια".

Εξήγησε, ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να στηριχθούν οι νέες καινοτόμες δομές οικογενειακής ιατρικής οι οποίες αναπτύχθηκαν σε περιβάλλον λιτότητας και κρίσης σε όλη την Ελλάδα ενώ ανέφερε ότι έχουν προσληφθεί 1100 άτομα στους οποίους περιλαμβάνονται οικογενειακοί γιατροί και άλλες ειδικότητες υγείας . Ο κ Ξανθός τόνισε ότι "η επιστημονική ομάδα της ΤΟΜΥ παρεμβαίνει στην κοινότητα, συνεργάζεται με όλες τις δομές στήριξης και φροντίδας που έχει θεσπίσει η πολιτεία, όπως το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" καθώς και με το υπόλοιπο σύστημα υγείας. 
Ο συντονιστής της 3ης ΤΟΜΥ Κοζάνης, γιατρός Αθανάσιος Σκόρδας ανέφερε ότι έχουν εγγραφεί στην μονάδα 9.000 άτομα ενώ σε ημερήσια βάση εξυπηρετούνται περίπου 100 άτομα. Η μονάδα διαθέτει 4 οικογενειακούς γενικούς γιατρούς, 1 παιδίατρο και 2 επισκέπτες Υγείας.
 Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στην ΠΕ Κοζάνης έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν δύο ΤΟΜΥ. Μία στην Κοζάνη και μια στην Πτολεμαΐδα. Απευθυνόμενος στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας δήλωσε ότι τα νοσοκομεία βρέθηκαν στο όριο του λειτουργικού "μπλακ άουτ" αλλά αυτός ο κύκλος έχει κλείσει και έχει διασφαλιστεί η επιβίωση του ΕΣΥ. 
Κατά στην συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας  θα στηρίξει την  βελτίωση των κτιριακών υποδομών του "Μαμάτσειου" νοσοκομείου Κοζάνης και την κατασκευή  νέας σύγχρονης πτέρυγας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα αναλάβουν την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, μετά και την γνωστοποίηση από τον περιφερειάρχη ότι έχουν δεσμευθεί οι απαιτούμενοι πόροι από τον  προϋπολογισμό της περιφέρειας για την  κατασκευή της. Ανακοίνωσε επίσης, ότι ξεκινά η λειτουργία  30 κέντρων Αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα με δυναμικότητα 150 κλίνες ενώ στην Δυτική Μακεδονία θα λειτουργήσουν δύο τέτοιες μονάδες, στο Αμύνταιο Φλώρινας και στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. 
Αργά το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας παρέστη σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον διευθυντή της Νεφρολογικής κλινικής του "Μποδοσάκειου" νοσοκομείου Χρήστου Κατσίνα που έφυγε πρόωρα από την ζωή, αποκαλύπτοντας την πινακίδα στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που θα φέρει στο εξής το όνομά του. "Ο καλύτερος φόρος τιμής στην μνήμη του, είναι να συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το νοσοκομείο. Να ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό του. Να βελτιώνουμε το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, γιατί αυτός ήταν ο στόχος και η μεγάλη αγωνία του Χρήστου Κατσίνα, που δεν έχανε την ευκαιρία ή την στιγμή να την εκδηλώνει με κάθε τρόπο", κατέληξε ο κ. Ξανθός. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 20:21