Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 08:06

Eνας χειρουργός της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ θα τρέξει απο τον Εβρο εως το Ταίναρο για να διαδώσει το μήνυμα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων!

Το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, δρομικό εγχείρημα που έχει γίνει στην Ελλάδα, σε συνθήκες ανοικτού δρόμου, έχει θέσει ως στόχο να υλοποιήσει ο Γενικός Χειρουργός της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Στέργιος Αράπογλου.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, στέλνοντας το μήνυμα σε 293 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και διάφορους παραθαλάσσιους, πεδινούς και ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας που αποτελούν σημεία της μοναχικής δρομικής διάσχισης (solo run).

Απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας…

Η εκκίνηση πραγματοποιήθηκε στο Ορμένιο του Νομού Έβρου, χθες, στις 10/9/2018 και ο τερματισμός αναμένεται να γίνει στο Ακρωτήριο Ταίναρον του Νομού Λακωνίας, στις 3/10/2018από το βορειότερο, δηλαδή, μέχρι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η διαδρομή θα κινηθεί μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού και παραδρόμων και αποτελείται από άσφαλτο, χωματόδρομους και διάσχιση ορεινών όγκων, σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Καθημερινά, θα διανύονται 60-65 χιλιόμετρα από τα συνολικά 1.400 περίπου, ενώ θα υπάρχει ένας συνοδός, που θα ακολουθεί με αυτοκίνητο και θα καταγράφει συγχρόνως στιγμιότυπα του εγχειρήματος. Για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας της προσπάθειας:

1) Καθημερινά, θα υλοποιείται το εγχείρημα μόνο με το φως της ημέρας.

2) Με ένα ειδικό ρολόι χειρός (Livetrack 24), θα δίνεται το ακριβές γεωγραφικό στίγμα σε ζωντανό χρόνο στο διαδίκτυο (Internet), ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή/και αθλητή.

3) Η διαδρομή θα καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο διαφορετικές συσκευές GPS.

Σημείο αναφοράς της διαδρομής η παλαιά Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ

Σημείο αναφοράς της διαδρομής θα αποτελέσει η παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όπου θα πραγματοποιηθεί Τελετή υποδοχής του Δρ. Στέργιου Αράπογλου, τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Τελετών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης, τη Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και την Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης. Στην εκδήλωση θα αποδοθεί τιμή στον υπερμαραθωνοδρόμο ιατρό Δρ. Στέργιο Αράπογλου, αναδεικνύοντας παράλληλα το μήνυμα της πρόληψης των τροχαίων μηνυμάτων.

 

Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Καθηγητής Απόστολος Καμπουρίδης, ο Πρόεδρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, Γεν. Αρχίατρος Ματθαίος Σαββίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Σουρβίνος.

 

Μια εκκρεμότητα 23 χρόνων

 

Η υλοποίηση της διαδρομής αποσκοπεί στη διευθέτηση μιας ιδιάζουσας εκκρεμότητας, που παραμένει στον χρόνο εδώ και 23 χρόνια: την ολοκλήρωση του μέγιστου δρομικού εγχειρήματος που οραματίστηκε ο Έλληνας ΄΄Δάσκαλος΄΄ των Υπεραποστάσεων, ο Τάκης Σκουλής, ώστε με αυτό τον τρόπο να τερματίσει την αθλητική του διαδρομή. Ο Τάκης Σκουλής ξεκίνησε να τη διατρέξει στις 29/5/1995, διασχίζοντας 300 περίπου km πριν σταματήσει την προσπάθειά του λίγο έξω από τη Χρυσούπολη του Νομού Καβάλας.

 

Έχει τρέξει και τερματίσει στις 5 πρώτες διοργανώσεις του Σπαρτάθλου και υπήρξε Πρωταθλητής Μαραθωνίου και Υπερμαραθωνίων αποστάσεων, με σημαντικές επιδόσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα ατομικά του ρεκόρ αποτελούν ακόμη και σήμερα σημεία αναφοράς, ιδίως στις κατηγορίες των βετεράνων Αθλητών. Το 1992 διέτρεξε μόνος του την ιστορική διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, 500 περίπου χιλιομέτρων, και έτσι ανακηρύχτηκε ο πρώτος στον κόσμο αναβιωτής του Φειδιππίδιου Άθλου, όπως αυτός έμεινε στην ιστορία από το 490 π.Χ. κατά τη Μάχη του Μαραθώνα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 08:12