Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 21 Μαϊος 2011 10:37

Εντοπίστηκαν τα γονίδια της κατάθλιψης

100727_asyloΕρευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ... τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις ότι γονιδιακές ποικιλομορφίες σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη-μια από τις πιο συχνές νόσους παγκοσμίως.

Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε...

περιοχή του DNA να συνδέεται με την κατάθλιψη. Η ίδια περιοχή εντοπίστηκε και από άλλη ερευνητική ομάδα, των ΗΠΑ, που εστίασε την έρευνά της σε διαφορετική ομάδα ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο ομάδες ανακάλυψαν ακριβώς την ίδια περιοχή σε 2 διαφορετικές έρευνες, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζον πως τα ευρήματα θα φέρουν τους επιστήμονες πιο κοντά στην ανάπτυξη περισσότερων αποτελεσματικών θεραπειών για ασθενείς με κατάθλιψη, καθώς τα διαθέσιμα φάρμακα για την πάθηση δρουν στους μισούς ασθενείς.

Ο Gerome Breen, από το King's College, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που έχουν αλλοιωθεί σε ανθρώπους με τη νόσο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πολλά γονίδια εμπλέκονται στην κατάθλιψη.

Η πρώτη έρευνα ανέλυσε περισσότερες από 800 οικογένειες με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη, ενώ η δεύτερη εξέτασε τη σχέση κατάθλιψης και έντονου καπνίσματος σε σειρά οικογενειών από την Αυστραλία και Φινλανδία.

Οι δύο έρευνες δημοσιεύονται στο περιοδικό «American Journal of Psychiatry» και οι δύο ομάδες ανέφεραν ισχυρή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και γενετικών ποικιλομορφιών σε περιοχή που ονομάζεται χρωμόσωμα 3p25-26.
Ο Breen, δήλωσε ότι φυσιολογικά, σε γενετικές έρευνες της κατάθλιψης, η αναπαραγωγή των ευρημάτων είναι πολύ δύσκολη και συχνά χρειάζεται χρόνια για να προκύψει.

Η μείζον κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η σοβαρή και υποτροπιάζουσα κατάθλιψη επηρεάζει μέχρι το 4% ανθρώπων και είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην αντιμετώπιση.
Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι η κατάθλιψη θα συναγωνιστεί τις καρδιοπάθειες ως η πάθηση με το μεγαλύτερο κόστος παγκοσμίως, μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα του 2006, η κατάθλιψη ευθύνεται για 100 εκατ. χαμένες ώρες εργασίας στην Αγγλία και Ουαλία με κόστος 9 δισ. λίρες.

Έρευνες σε οικογένειες με κατάθλιψη έχουν υποδείξει ότι η διαταραχή έχει γενετική σχέση και επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 40% του κινδύνου ανάπτυξης προέρχεται από τα γονίδια και το υπόλοιπο από περιβαλλοντικούς και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Η Michele Pergadia, που πραγματοποίησε την έρευνα του Πανεπιστημίου Washington, δήλωσε ότι αρχίζουν οι επιστήμονες να προχωρούν στο λαβύρινθο των επιδράσεων στην κατάθλιψη και πρόκειται για σημαντικό βήμα όσον αφορά την κατανόηση αυτού που μπορεί να συμβαίνει στο γενετικό και μοριακό επίπεδο.

Πηγή: iatronet

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαϊος 2011 20:45