Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 15:09

Πώς θα μειώσουμε τα τρόφιμα που πετάμε

29-1-13Αγοράζετε φρούτα με περίεργο σχήμα, κάντε λίστα για ψώνια, προγραμματίζετε τα γεύματά σας και αποφύγετε να αγοράζετε ό,τι βλέπετε μπροστά σας. Αυτοί είναι, σύμφωνα με δύο υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάποιοι από τους απλούς τρόπους μείωσης των αποβλήτων τροφίμων.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περίπου το εν τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως – αξίας 1 τρισ. δολαρίων – καταλήγουν στα σκουπίδια.


Οι απώλειες εντοπίζονται κυρίως στο στάδιο της παραγωγής (της συγκομιδής, της επεξεργασίας και της διανομής), ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι προμηθευτές και οι καταναλωτές.

Πριν από δύο εβδομάδες, το βρετανικό Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών (IME) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, σύμφωνα με την οποία έως και τα μισά τρόφιμα που παράγονται ανά τον κόσμο δεν καταναλώνονται ποτέ. Εντόπιζαν, σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα στη συμπεριφορά καταναλωτών, προμηθευτών και στον τομέα παροχής υπηρεσιών εστίασης στις αναπτυγμένες χώρες.

Στον απόηχο των δύο εκθέσεων, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και ο FAO άρχισαν εκστρατεία υπό τον τίτλο "Think, Eat, Save: Reduce Your Footprint" («Σκεφτείτε, Φάτε, Εξοικονομήστε: Μειώστε το Αποτύπωμά Σας») και με στόχο την αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών που οδηγούν στην απώλεια 1,2 δισ. έως 2 δισ. τόνων τροφίμων το χρόνο.

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως στους καταναλωτές, τους προμηθευτές, καθώς και τη βιομηχανία ξενοδοχείων και εστιατορίων. «Σε ένα κόσμο 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων, που έως το 2050 αναμένεται να έχουν αυξηθεί στα 9 δισεκατομμύρια, η απόρριψη τροφίμων είναι παράλογη – οικονομικά, περιβαλλοντικά και ηθικά», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο διευθυντής του UNEP Αχίμ Στάινερ.

Μεταξύ άλλων, οι δύο υπηρεσίες καλούν τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι θα αγοράσουν προτού πάνε στο σούπερ μάρκετ, αλλά και να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αποφεύγουν «κόλπα του μάρκετινγκ που σας κάνουν να αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα απ' όσα χρειάζεστε».

Ακόμη ένας απλός τρόπος μείωσης της σπατάλης είναι η αγορά φρούτων και λαχανικών που θα καταλήξουν στα σκουπίδια μόνο και μόνο λόγω του σχήματος, του μεγέθους ή του χρώματός τους, αλλά κατά τ' άλλα, είναι απόλυτα ασφαλή προς κατανάλωση.

Κοιτάζετε τις ημερομηνίες λήξης, εξετάζετε προσεκτικότερα το περιεχόμενο του ψυγείου σας, βρείτε δημιουργικές συνταγές για να αξιοποιήσετε τα προϊόντα που ετοιμάζονται να λήξουν, βάλτε τα εγκαίρως στην κατάψυξη, μην «φοβάστε» τα αποφάγια, δωρίστε τρόφιμα σε συσσίτια και καταφύγια, είναι ακόμη μερικές από τις οδηγίες του FAO και του UNEP.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του FAO Ζοζέ Γκρασιάνο ντα Σίλβα τόνισε ότι, στις βιομηχανικές χώρες, περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο παρότι είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Αυτή η ποσότητα, συμπλήρωσε, είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παράγεται στην υποσαχάρειο Αφρική και επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 830 εκ. ανθρώπων, οι οποίοι υποσιτίζονται παγκοσμίως.

Οι δύο υπηρεσίες καλούν τους εμπόρους να δωρίζουν περισσότερα τρόφιμα και να παρέχουν έκπτωση για προϊόντα που ετοιμάζονται να λήξουν. Ζητούν, τέλος, από τα εστιατόρια να «περιορίσουν τις επιλογές στα μενού, εισάγοντας ευέλικτες μερίδες» προκειμένου να μπορέσουν, σε πρώτη φάση, να αξιολογήσουν πόσα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια.

πηγή-naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 15:12