Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 11:29

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ

Με την παρουσία δεκάδων δημοτών και των περισσοτέρων  μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιανής το βράδυ της Τετάρτης 02 Ιουνίου 2010.

Κυριότερο θέμα η συζήτηση για το «Πρόγραμμα Καλλικράτης: Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο νέος νόμος. Η νέα πραγματικότητα και ο καθορισμός  της στάσης  του Δήμου Αιανής ».

Μετά από έντονη διαλογική συζήτηση, που με τις τοποθετήσεις αρκετών από τους παραβρισκόμενους  κράτησε τέσσερις ώρες, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα  την εισήγηση του Δημάρχου , το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής :

 «Όπως πάρα πολλοί δημότες της Αιανής έτσι και όλοι εμείς που τους εκπροσωπούμε είμαστε πικραμένοι ,  μετά   από τις προχθεσινές εξελίξεις στη Βουλή και την υπερψήφιση του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου χωρίς τροποποιήσεις   στο χωροταξικό. Η Κυβέρνηση τελικά αποδείχθηκε άκαμπτη.  Το σχέδιο νόμου «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης   και της αποκεντρωμένης διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης» ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και από χθες 01 Ιουνίου 2010 αποτελεί νόμο του Ελληνικού Κράτους. 

Με βάση το νόμο αυτό ο δήμος μας από 01-01-2011 καταργείται και ενσωματώνεται στο Δήμο Κοζάνης.

Πιστεύαμε και αναμέναμε   μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι θα γίνει εξαίρεση από το γενικό πληθυσμιακό κριτήριο και θα γίνει δεκτό το αίτημα μας , που ήταν και αίτημα είκοσι πέντε άλλων ιστορικών Δήμων, για καθιέρωση του κριτηρίου της ιστορικότητας.

Αυτό πιστεύαμε ότι αποτελούσε  και αποτελεί συμφέρον και για τη χώρα μας.

Δυστυχώς όμως, αν και υποστηρίχθηκε από μεμονωμένες κοινοβουλευτικές φωνές, αυτό δεν έγινε δεκτό και το αίτημα μας για παραμονή του ιστορικού Δήμου Αιανής στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας στα πλαίσια του προγράμματος Καλλικράτης , δεν ικανοποιήθηκε. Παρά την προσπάθεια μας δεν αντιμετωπίστηκε  με τη σοβαρότητα που έπρεπε η ιδιαιτερότητα μας, μοναδική για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Την ευθύνη έχει   η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, που καθιέρωσε τα συγκεκριμένα και μόνο κριτήρια.

Το πληθυσμιακό, για το οποίο απαιτούνταν τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κάτοικοι, η ορεινότητα και η νησιωτικότητα. Δεν είχαμε κανένα από αυτά. Το κριτήριο δε της ιστορικότητας, στο οποίο επιμέναμε εμείς , υποτιμήθηκε, αγνοήθηκε και δεν ελήφθη υπόψη.

Ευθύνες για την εξέλιξη αυτή εις βάρος των ιστορικών Δήμων όμως έχει και η ΚΕΔΚΕ που είχε τις ίδιες απόψεις με την Κυβέρνηση και δεν υιοθέτησε τα αιτήματα μας καθώς βέβαια     και άλλοι τοπικοί θεσμικοί και κομματικοί  παράγοντες και φορείς, που δεν κατενόησαν και δεν στήριξαν το αίτημα μας. Αν το είχαν ενστερνιστεί ως ισότιμο με τα άλλα, τότε θα είχε δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και θα είχε σταλεί το ανάλογο μήνυμα στην κυβέρνηση.  

Όσον αφορά τους βουλευτές του νομού και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς , όσο και αν φάνηκαν ότι προσπάθησαν στο τέλος να αλλάξουν την κατάσταση , είχαν διαπράξει ήδη το λάθος να εκφραστούν νωρίς και να συμφωνήσουν με τον Υπουργό Εσωτερικών υπέρ των τεσσάρων δήμων στο νομό. Θα κριθούν , όπως όλοι.

Από το σημείο αυτό ο αγώνας μας δυσκόλευε.

Εμείς ως κοινωνία του Δήμου Αιανής δώσαμε τον αγώνα μας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Για τον αγώνα αυτό , πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή εδώ και τρία και πλέον χρόνια μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι είναι δίκαιος και μπορεί να είναι νικηφόρος. Στηριχθήκαμε αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις, που αποδείχθηκαν και αξιόλογες και ικανές για άλλους κοινωνικούς αγώνες υπέρ του τόπου μας. Για τον αγώνα αυτό    είμαστε περήφανοι και το ίδιο θα είμαστε και στο μέλλον . Η ιδέα μας , η άποψη μας, το πιστεύω μας για ένα διευρυμένο Δήμο   με έδρα την Αιανή δεν εγκαταλείπεται και θα μας εκφράζει και στο μέλλον. Θα έρθει η ώρα που θα τεθεί εκ νέου το θέμα αυτό.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε  όλους εκείνους τους δημότες μας και φίλους της Αιανής,  που αταλάντευτα αγωνίστηκαν και στήριξαν την προσπάθεια μας.

Στις νέες συνθήκες του νέου Δήμου Κοζάνης, στον οποίο η Αιανή θα αποτελεί την ιστορική του έδρα, και ελπίζουμε να σημαίνει κάτι για τον τόπο μας αυτό,  μεταφέρουμε μια μεγάλη προίκα . Όμοια της δεν υπάρχει στον νομό.

Ένα μέρος αυτής είναι δημιούργημα της συλλογικής προσπάθειας των Αιανιωτών τα τελευταία χρόνια. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την αξιοποίηση της και την παράλληλη πρόοδο των κοινωνιών των χωριών μας και ανάπτυξη της περιοχής μας.. Όλα όσα ξεκινήσαμε ή σχεδιάσαμε   οφείλουμε να αγωνιστούμε για  να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν.»

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί Λαϊκή Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι Δημότες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 11:31