Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 15:01

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

altΤην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, καθώς και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών και την συμμετοχή τους στις εθελοντικές δράσεις, έχει ως στόχο το υπό ίδρυση γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Κοζάνης, που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Νούλα Τουμπουλίδου.

Έπειτα από την τρομακτική έκρηξη της ανεργίας σε πανελλαδικό και ιδίως σε τοπικό επίπεδο  η υιοθέτηση μιας πολιτικής με αναπτυξιακή λογική, που θα στοχεύει, τόσο στην ενίσχυση της απασχόλησης ,όσο και στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, είναι πρωτεύων στόχος και βασικό ζητούμενο την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Ο κ. Μαλούτας τόνισε πως «  στο Δήμο Κοζάνης έχουμε μία τεράστια εμπειρία στη συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες προσφέρουν τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς (φύλαξη, πυροπροστασία, ενημέρωση, κοινωνικό έργο κτλ)». Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς εθελοντισμού για την προσφορά τους, συνέχισε λέγοντας πως «ο τόπος μας τους τελευταίους μήνες δοκιμάζεται ιδιαίτερα σκληρά. Πέρα από τη σκληρή οικονομική πολιτική που πλήττει εργαζόμενους, συνταξιούχους και επαγγελματίες, οι εξελίξεις στον τόπο μας είναι ακόμα πιο δυσμενείς, λόγω των επιλογών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι γνωρίζουν για την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη.» Ο κ. Μαλούτας συνέχισε επισημαίνοντας πως «αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Καθήκον μας είναι να φροντίσουμε να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η δράση και η προσφορά των εθελοντών, είναι ανάγκη να γίνει πιο οργανωμένα ώστε να ενεργοποιήσουμε και να αναδείξουμε όλες τις δυνάμεις τις κοινωνίας μας ».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Νούλα Τουμπουλίδου, επεσήμανε πως « σε περιόδους γενικευμένης κρίσης όπως η σημερινή, μπορούν να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι όροι για την εμφάνιση νέων σχέσεων, στα ερείπια του υπάρχοντος συστήματος. Μέσα στο παλιό που αργοπεθαίνει, γεννιέται το νέο, που αναγγέλλει τη δυνατότητα μετασχηματισμού της ίδιας της κοινωνίας. Σε λίγο ο κίνδυνος να γίνουν πιο πραγματικές από τις πραγματικές ανάγκες, η διατροφή, η στέγαση, η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον θα είναι περισσότερο από υπαρκτός και μεγάλες ομάδες πληθυσμού θα αποκλείονται από τα αυτονόητα και τα προφανή. Ο κίνδυνος αυτός, μόνο με τη δημιουργία ενός δημοτικού, κοινωνικού τομέα παραγωγής και διανομής αυτονόητων - σε έλλειψη όμως – αγαθών και υπηρεσιών μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ο δήμος Κοζάνης, αναλαμβάνει με την πρωτοβουλία  ίδρυσης γραφείου εθελοντισμού να αναζητήσει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο του τοπικού δυναμικού, που χαρακτηρίζεται από το ιδεώδες του εθελοντισμού, ενθαρρύνοντας πρωτίστως τη συνεργασία των οργανώσεων, των φορέων και των πολιτών, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της μέχρι τώρα μεγάλης προσφοράς τους στον τόπο μας. Οι εθελοντικές οργανώσεις που μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου είναι:

·         Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία-παράρτημα Κοζάνης

·         Σύλλογος Γυναικών Κοζάνης

·         Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

·         Πρόσκοποι Κοζάνης

·         Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Κοζάνης

·         Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»

·         Ερυθρός Σταυρός Κοζάνης

·         Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κοζάνης

·         Σύλλογος Γονέων- Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Κοζάνης

·         Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

·         Ραδιοερασιτέχνες

·         Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δ. Μακεδονίας

·         Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων

·         Σύλλογος «Μακρυγιάννης»

·         «Σαράντα Μάρτυρες»

·         Στέγη «Άγιος Στυλιανός»

·         Εθελόντριες συσσιτίων ΚΗΦΗ

·         «Άρσις»

·         Στέγη Ανηλίκων

·         Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

·         Οικολογική Ομάδα ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

·         ΑΧΕΠΑΝΣ Κοζάνης

·         Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης

·         Σύλλογος Κοινωνιολόγων και

·         φυσικά πρόσωπα (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί κ.ά.)

 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 15:18