Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 10:19

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι επιλογή και η επιλογή είναι η κατάληξη μιας διαδικασίας λήψης μιας απόφασης. Πολλοί παράγοντες παρεμβαίνουν προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση εκπαιδευτική ή επαγγελματική. Πρώτα από όλα χρειάζεται να θέσεις ένα στόχο που να αφορά την απόφαση. Η πραγματοποίηση του στόχου γίνεται μέσα από την απάντηση στις επόμενες ερωτήσεις.«Τι θέλω να κάνω;»,«που πηγαίνω που θέλω να καταλήξω;», «τι χρειάζομαι και πως πηγαίνω εκεί που θέλω;»

Αφού προσδιορίσεις τον στόχο χρειάζεται να συγκεντρώσεις όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την απόφασή σου. Για να πάρεις σωστές αποφάσεις χρειάζεσαι υποστήριξη και σχετική ενημέρωση καθώς και εξάσκηση στην κριτική ανάγνωση και διαχείριση της πληροφορίας.

 Πληροφορίες για τις σχολές αλλά και για τα επαγγέλματα. Χρειάζεται δε να έχεις πάντα στο νου σου ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και ότι θα μπορούσες να δεις τα πράγματα διαφορετικά.

Η διαδικασία απόφασης ακολουθείται αφού προσδιοριστούν το πλαίσιο, οι περιορισμοί, οι ανάγκες και οι κίνδυνοι.

Η επιλογή πρέπει να είναι συνάρτηση των ικανοτήτων , δεξιοτήτων, προσωπικών χαρακτηριστικών ,αξιών, ενδιαφερόντων , κινήτρων και της κατάστασης της αγοράς εργασίας. Αν υπάρχει σύγχυση ως προς αυτά, μόνο κατά τύχη δεν θα μετανιώσεις για τις επιλογές που κάνεις.

Ανάπτυξη επομένως της αυτοεπίγνωσης και της αυτοεκτίμησής σου, αλλά και ανάπτυξη ενός προσωπικού σχεδίου δράσης.

Προετοιμασία μετάβασης από το σχολείο σε επόμενα στάδια, με κατάλληλη υποστήριξη και παράλληλα ενημέρωση ώστε να απομυθοποιηθούν οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες, να προληφθεί η ματαίωση και να δραστηριοποιηθεί η καλλιέργεια δεξιοτήτων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα στα επόμενα στάδια της ζωής.

 Μέσα από τις σελίδες του οδηγού πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και στην όγδοη σελίδα του μηχανογραφικού δελτίου, δίνονται οι απαντήσεις σε όλες κυριολεκτικά τις ενδεχόμενες απορίες σου, αντιμετωπίζονται με σαφήνεια οι προβληματισμοί που εκφράζονται συνήθως για διάφορα σημαντικά ζητήματα επιλογής των σπουδών και ξεκαθαρίζεται ποιοι συνδυασμοί Επιστημονικών Πεδίων και Κατευθύνσεων δεν οδηγούν σε απώλειες μορίων. 

Μπορείς όμως να ενημερωθείς για αυτά και άλλα διαδικαστικά θέματα, πολύ σημαντικά όμως για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, από την αρμόδια επιτροπή , που θα είναι υπεύθυνη για την παραλαβή αυτών, στα αντίστοιχα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκεις.

Αν όμως αισθάνεσαι ανασφάλεια για το τι θα κάνεις στο μέλλον, αν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο για όσον αφορά τις δυνατότητες επιλογής σου, αν θέλεις να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου και γενικά αν θέλεις να διευκολυνθείς για να αποκτήσεις επίγνωση του δυναμικού του εαυτού σου και του περιβάλλοντος, ώστε να πάρεις ο ίδιος αποφάσεις για τον εαυτό σου, μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον καθηγητή Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Κάποιες όμως γενικές παρατηρήσεις που επισημαίνονται πιο κάτω, θα ήταν θετικό να τις λάβεις υπόψη σου. Σημείωσε λοιπόν πρώτα, στο μηχανογραφικό σου δελτίο τα τμήματα που πραγματικά προτιμάς, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους.

 Θυμήσου πως αρκετοί υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων.

 Μην παρασύρεσαι από τις στερεότυπες και παραδοσιακές αντιλήψεις για σχολές που «οδηγούν σε επαγγέλματα κύρους και γοήτρου» γιατί η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι διαφορετική.

 Έχε υπόψη σου ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.

 Επέλεξε τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών σου να μπορείς να συνεχίσεις για μεταπτυχιακές σπουδές.

Αν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μετεγγραφή, είναι απαραίτητη η γνώση της εγκυκλίου των μετεγγραφών και αντιστοιχίας σχολών.

Η πόλη να μην αποτελεί κριτήριο επιλογής σχολών.

Σκέψου ότι το επάγγελμα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, συνεπώς πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και επιθυμίες μας. Τυχαία συμπλήρωση του μηχανογραφικού, σημαίνει τυχαία επιλογή καριέρας, που θα σε ταλαιπωρεί μακροπρόθεσμα και θα σε κάνει ανικανοποίητο και μη αποδοτικό εργαζόμενο. Όταν κανείς δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον και κίνητρα να ασκήσει ένα επάγγελμα, συναντά ανυπέρβλητες δυσκολίες, δεδομένου ότι οι προοπτικές απασχόλησης δεν είναι σίγουρες για όλα τα επαγγέλματα.

Σήμερα κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από τις μεταμορφώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και στη φύση της παραγωγικής λειτουργίας, προκαλούν έντονες διαφοροποιήσεις και αναδιατάξεις στις αγορές εργασίας, επηρεάζοντας την επαγγελματική σταδιοδρομία. Θέτοντας θέμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου του εργαζόμενου και της έννοιας της εργασίας.

 Αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας όλοι οι δρόμοι είναι σωστοί. Για να βρεις που θέλεις να πας προϋπόθεση είναι να ξέρεις ποιος είσαι, ποιος θέλεις να είσαι αλλά και ποιο είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεις. Δηλαδή αυτογνωσία και κοινωνιογνωσία.

Σήμερα δεν υπάρχει δια βίου εργασία, αλλά συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Η στασιμότητα οδηγεί στην οπισθοδρόμηση. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη μετακίνησή τους σε διαφορετικές εργασιακές θέσεις, ως μέσου απόκτησης δεξιοτήτων, για να αυξήσουν την αξία τους στην αγορά εργασίας. Όταν σκέφτεται να ξεκινήσει κανείς μια εργασία είναι καλύτερο να ρωτήσει «τι θα μάθω από αυτήν την εργασία;»παρά «πόσο θα παραμείνω σε αυτή την εργασία» ή «ποιες είναι οι πιθανότητες προαγωγής»

Η αγορά εργασίας είναι ένας δυναμικός χώρος που λειτουργεί σε βάθος χρόνου, το οποίο επιβάλλει δια βίου μάθηση και η δια βίου μάθηση προϋποθέτει πολύ δυνατές γενικές γνώσεις.

Σήμερα η ανεργία είναι μια πραγματικότητα που όλοι ενδέχεται να περάσουν. Το στερεότυπο της ανεργίας, ως κατάσταση αποτυχίας και περιθωριοποίησης έχει εκλείψει και υπάρχουν μόνο άνθρωποι, εν δυνάμει εργαζόμενοι, που βρίσκουν διαρκώς ευκαιρίες να καλλιεργούν πολλαπλές δεξιότητες και να δραστηριοποιούνται προς θετικές κατευθύνσεις με υπομονή και επιμονή.

Οι επιχειρήσεις δεν ζητούν πλέον συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά ειδικότητα με συγκεκριμένες δεξιότητες.

Σήμερα οι αλλαγές έρχονται ξαφνικά και πολλές φορές μας βρίσκουν εντελώς απροετοίμαστους. Επικρατεί η άποψη ότι η αγορά εργασίας δημιουργεί ή καταργεί, αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα , ευκαιρίες και ότι ο καθένας προσωπικά ασκεί μικρό έλεγχο στα γεγονότα της ζωής του. Η μόνη σταθερή απάντηση στην κατάσταση είναι ευελιξία και ετοιμότητα.

Τα επόμενα χρόνια οικονομική ανάπτυξη και εισόδημα θα έρχονται μόνο από την επιστήμη τη γνώση και την καινοτομία .Στον 21ο αιώνα οι αμοιβές για την ανειδίκευτη εργασία θα είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Σήμερα η γνώση απαρχαιούται γρήγορα. Γι’αυτό φρόντισε οι σπουδές που θα επιλέξεις να ανταποκρίνονται στις ικανότητές σου και στα θέλω σου. Διαφορετικά κινδυνεύεις να χάσεις άσκοπα το χρόνο σου ή αργότερα να μην μπορείς να ακολουθήσεις τις εξελίξεις. Μόνο αν είσαι ερωτευμένος με αυτό που θα ακολουθήσεις, θα είσαι ευτυχισμένος και θα κάνεις δυναμικό το επάγγελμά σου αργότερα διεκδικώντας θέσεις εργασίας και στην πιο δύσκολη αγορά εργασίας.

Σήμερα το Δημόσιο αρχίζει να φθίνει. Με τη λογική επομένως «ας μαζεύω χαρτιά να υπάρχουν στο συρτάρι» κινδυνεύεις να μείνεις και εσύ στο συρτάρι.

Σήμερα η επαγγελματική σταδιοδρομία είναι μια εξελικτική διαδικασία και προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου που έχει μεγάλες δυνατότητες αυτοδιαχείρισης. Η επιτυχημένη αυτοδιαχείριση εξαρτάται από τη γνώση και η καριέρα είναι εφαρμογή γνώσεων σε πολλά επίπεδα.

Η επιτυχία στις μέρες μου ταυτιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, κάτι που κυρίως απαιτούσε αποστήθιση και τυποποιημένη γνώση. Σήμερα σύμφωνα με τα παραπάνω αυτό δεν μπορεί να συμβεί, επομένως δεν έχω να σου μάθω καμιά από τις επιτυχημένες συνταγές της εποχής μου.

 Άλλωστε στη ζωή δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Αν υπήρχαν όλοι οι άνθρωποι θα έκαναν τα ίδια ακριβώς πράγματα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική όπως και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πολυσύνθετος.

Η επαγγελματική μας σταδιοδρομία δεν είναι μόνο το μέσον για να ζήσουμε όπως θα θέλαμε, αλλά και ένα μεγάλο σημαντικότατο κομμάτι της ίδιας της ζωής μας, που προσδιορίζει και όλα τα υπόλοιπα.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι η αρχή αυτής της πορείας. Ξεκίνησε λοιπόν λειτουργώντας μεθοδικά για την επίτευξη των στόχων σου.

Το μέλλον είναι το παρόν για το οποίο φροντίσαμε χθες.
 
Ρουσιάδου Στέλλα
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥ.Π Ν.Κοζάνης
Τηλ.6946685070
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 10:34