Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 25 Μαϊος 2010 11:26

Ο ΡΟΥΛΗΣ ΚΟΚΕΛΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Την Κίνα επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Κοζάνης Ρούλης Κοκελίδης. Πήρε μέρος σε επιστημονικό φόρουμ που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Πεκίνου και η κυβέρνησης της Κίνας με θέματα νέων τεχνολογιών, περιβάλλοντος, ποιότητα ζωής στον 21ο αιώνα σε συνάρτηση και με την EXPO 2010.

Η Παγκόσμια Έκθεση, που πραγματοποιείται στην Σαγκάη, μια πόλη που φιλοδοξεί να γίνει το κέντρο της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, θέλει να σηματοδοτήσει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Κίνα είναι πλέον πρωταγωνιστής στην διεθνή πολιτική.

Ο Ρούλης Κοκελίδης στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το περιβάλλον, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, αποτελεί σοβαρή παράμετρο της καθημερινότητα της κοινωνίας και της παγκόσμιας πολιτικής. Επηρεάζει πλέον καθοριστικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον πλανήτη.

Το ζητούμενο είναι να γίνει συνείδηση ότι η οικολογική κρίση είναι αποτέλεσμα του οικονομικού μοντέλου που έχει επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι είναι ανάγκη μιας νέας πολιτικής που βασικό στόχο θα έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο καταναλωτισμός, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχουν διαμορφώσει την οικολογική καταστροφή, την υποβάθμιση των αναπτυσσόμενων χωρών και το μεγάλο χάσμα Βορρά – Νότου.

Υπογράμμισε τη μεγάλη κρίση που διέρχεται ο νεοφιλελευθερισμός που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες στην διεθνή οικονομία και ο οποίος ευθύνεται για την ξέφρενη κερδοσκοπία και διαφθορά. Ότι στο νέο γεωπολιτικό τοπίο με την αποδυνάμωση της αμερικάνικης ηγεμονίας και το δυνάμωμα της Κίνας που αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργείται ντε φάκτο μια νέα κατάσταση στη διεθνή πολιτική, το λεγόμενο G2, το οποίο μάλλον θα καθορίσει τη γεωπολιτική ισορροπία του 21ου αιώνα.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο κυριάρχησε και στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές.

Σημείωσε ότι στην 16η Διάσκεψη Περιβάλλοντος που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό τον Δεκέμβριο, το σύστημα της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης πρέπει να ενεργοποιηθεί, να ζωντανέψει, να ξαναδώσει αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στον ΟΗΕ για να υπάρξει νομικά δεσμευτική συμφωνία, γιατί το πρωτόκολλο του Κιότο τελειώνει το 2012.

Τέλος, αφού σημείωσε την άνευ προηγουμένων οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται αυτή την περίοδο στις αμερικάνικες ακτές, πρότεινε τη δημιουργία στα πλαίσια του ΟΗΕ διεθνούς μηχανισμού συνεργασίας και συντονισμού για τις μεγάλες περιβαλλοντικές και φυσικές καταστροφές. Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τις οικονομικές μας αξίες, την ποιότητα ζωής, διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσουμε ανυπολόγιστη ζημιά στον πλανήτη.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Μαϊος 2010 11:28