Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 14:50

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΤΗΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Με μεγάλη ανακούφιση η κοινωνία της πόλης και της περιοχής μας υποδέχθηκε την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της Τηλεθέρμανσης από 21% σε 10%, που συμπεριλήφθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τ. βουλευτή του Νομού μας, στο νομοσχέδιο περί «Αποκατάστασης Φορολογικής Δικαιοσύνης» και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση του Νόμου.

Ως Δήμαρχος Πτολεμαΐδας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης εκφράζω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό Οικονομικών, για την σημαντική ελάφρυνση που η ρύθμιση αυτή θα επιφέρει στα νοικοκυριά της πόλης μας, εν μέσω των επιβαρύνσεων που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Οφείλω, όμως, να υπενθυμίσω στην κοινωνία του Νομού μας όσα η δήλωση του Δημάρχου Κοζάνης παρέλειψε να αναφέρει, ότι δηλαδή η μείωση του ΦΠΑ είναι προϊόν της καλής συνεργασίας των πόλεων και των δημοτικών μας επιχειρήσεων που προηγήθηκε.

Γιατί η επίτευξη της μείωσης είναι το θετικό αποτέλεσμα ενεργειών της Τηλεθέρμανσης και του Δήμου της Πτολεμαΐδας από τον Ιούλιο του 2003, στις οποίες δεν γίνεται καμία αναφορά, με βάση τις οποίες τεκμηριώθηκε και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή :

1. Στις αρχές του 2003 στο συνέδριο των φοροτεχνικών Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας ως δήμαρχος Πτολεμαϊδας έθεσα ενώπιον των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργάνων για πρώτη φορά το ζήτημα της μείωσης με την παράκληση της προώθησης του προς μελέτη στο Οικονομικό Επιμελητήριο και τους κλαδικούς φορείς.

2. Τον Ιούλιο του έτους 2003 η ΔΕΤΗΠ έλαβε το κείμενο θέσεων της Ένωσης EUROHEAT & POWER με το οποίο η Ένωση αυτή που προωθεί την συμπαραγωγή, παρενέβη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά την αναθεώρηση της οδηγίας για τον ΦΠΑ και διεκδίκησε τη μείωση των συντελεστών και στην τηλεθέρμανση, όπως ισχύει και στα άλλα ενεργειακά προϊόντα.. Άμεσα τότε η ΔΕΤΗΠ εκπόνησε την επίσημη μετάφραση αυτού του κειμένου και με την 76/2003 απόφαση ΔΣ προσέλαβε Οικονομικό Σύμβουλο για την παρέμβαση και την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος προσελήφθη με προγραμματική σύμβαση αριθμ. 3484/2-10-2003 και με αποκλειστικό αντικείμενο την προώθηση του εν λόγω ζητήματος.

3. Μετά την έκδοση της αναθεώρησης της κοινοτικής οδηγίας (τελικό κείμενο 2003/0169 GNS), με την οποία έγινε δεκτή η ένταξη της εμπορεύσιμης θερμότητας στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, αποστέλλεται το υπ’ αριθμ. 6518/6-12-2005 με θέμα «Μετάταξη Τηλεθέρμανσης από τον κανονικό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ» έγγραφο προς Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών.

4. Το Υπουργείο Οικονομικών με το υπ’αριθμ.1052661/8224/1456/Ε0014 έγγραφό του με θέμα «Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην Τηλεθέρμανση» απαντά στην ΔΕΤΗΠ ότι «μελετάται από την διοίκηση και θα εξεταστεί η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος».

5. Τον Σεπτέμβριο του 2006 στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοροτεχνικών που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδας στο χαιρετισμό μου ζήτησα από τον παρευρισκόμενο υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, αλλά και από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Παναγιώτη Γιαννόπουλο να επισπευσθεί η διαδικασία και η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.

Θεωρώ, λοιπόν, πως χωρίς την προεργασία της ΔΕΤΗΠ που ωρίμασε και έφερε την υπόθεση στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών για υπογραφή, το θέμα δεν θα είχε φθάσει στην επίλυσή του.

Είναι ακόμη μια προσπάθεια της ΔΕΤΗΠ και της δημοτικής αρχής που στέφεται από απόλυτη επιτυχία και είναι προς όφελος των καταναλωτών ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε και η οποία χαρακτηρίζεται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που είναι αντιστρόφως ανάλογες στις αυξήσεις των αγαθών και ιδιαίτερα του πετρελαίου.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 14:52