Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 09:44

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

30 -04 -2010

altΤην δεύτερη συνεχόμενη Λαϊκή Συνέλευση μέσα σε δυο ημέρες πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Δήμου Αιανής την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 στην κατάμεστη Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αιανής , μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής για να ενημερωθούν εκ νέου για το θέμα της χωροθέτησης των Δήμων στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης» και την θέση του Δήμου Αιανής.  Κυρίως όμως για να ακούσουν τις θέσεις των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Αθανασιάδη Αλέκου , Βλατή Γιάννη &  Κουκουλόπουλου  Πάρι , που προσκλήθηκαν από την Δημοτική Αρχή   για να δώσουν  τις απαντήσεις τους στο βασικό  ερώτημα γιατί και από ποιους  προτάθηκε η κατάργηση του Δήμου Αιανής και εάν υπό τις νέες συνθήκες μπορεί να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης.

Η θέση βέβαια του Δήμου Αιανής είναι γνωστή και έχει επαναβεβαιωθεί με ομόφωνες  αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αρκετές φορές, με τελευταία αυτή που ελήφθη την προηγούμενη ημέρα στις 29-04-2010 σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και με αυτή επαναλαμβάνεται  πως μοναδικός στόχος αποτελεί η   παραμονή του ιστορικού Δήμου Αιανής   στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας .

Όπως είναι γνωστό η ανακοίνωση της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση του Δήμου Αιανής και την ενσωμάτωση του στο Δήμο Κοζάνης.

Με την απόφαση αυτή διαφωνεί ο Δήμος Αιανής  και διαμαρτυρήθηκε αμέσως και έντονα προς την Κυβέρνηση, διότι διέψευσε τις προηγούμενες εξαγγελίες της για εφαρμογή ενιαίων & αντικειμενικών κριτηρίων για τη σύσταση των νέων δήμων στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης».  

Μάλιστα δε θεωρεί την απόφαση της Κυβέρνησης πως είναι άδικη καθώς αγνοεί   προκλητικά την ιστορικότητα του Δήμου Αιανής, μοναδική περίπτωση στη Δυτική Μακεδονία , σε αντίθεση με ότι έπραξε σε άλλες όμοιες περιπτώσεις και  πως  αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει στα πλαίσια της διαβούλευσης την απόφαση της και να «διορθώσει», την «αδικία» που προκάλεσε στον Δήμο Αιανής .Ακόμα αποφασίστηκε άμεσα η συγκέντρωση υπογραφών των δημοτών από όλα τα διαμερίσματα, που συμφωνούν με τις παραπάνω θέσεις , οι οποίες θα αποσταλούν στην Κυβέρνηση , στους βουλευτές του νομού , στα κόμματα , στην Βουλή , στην ΚΕΔΚΕ, στην ΤΕΔΚ νομού Κοζάνης και σε κάθε άλλο αρμόδιο.

Οι τρεις βουλευτές αφού άκουσαν την εισήγηση του Δημάρχου κ. Γ. Τζέλλου , τοποθετήθηκαν και εξήγησαν λεπτομερώς τις θέσεις τους για τον «Καλλικράτη»  & τις προτάσεις τους σε σχέση με τη χωροθέτηση των Δήμων, που δεν  ήταν ίδιες για όλους & τη συμμετοχή τους στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου.

Δήλωσαν πως η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν ανένδοτη και δεν συζητούσε άλλο αριθμό Δήμων στο νομό Κοζάνης παρά μόνο τέσσερις, αν και είχαν προτείνει στις επαφές τους διάφορα σενάρια ως και επτά Δήμους και πάντα με την Αιανή να περιλαμβάνεται σ΄ αυτούς.  alt

Είπαν πως στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου δεν είχαν καμία συμμετοχή και η ανακοίνωση των πέντε δήμων τους αιφνιδίασε. Στο ερώτημα τι θα γίνει τώρα με την περίπτωση της Αιανής είπαν πως, αφού η κυβέρνηση έκανε εξαίρεση με το Βελβενδό είναι υποχρεωμένη να κάνει το ίδιο και με την Αιανή όχι διότι μόνο το ζητάει, αλλά κυρίως επειδή «το δικαιούται» και χειροκροτήθηκαν. Δεσμεύτηκαν ότι, παρά τα μικρά περιθώρια , στα πλαίσια της διαβούλευσης θα υποστηρίξουν την παραμονή του Δήμου Αιανής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής , που στο σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε πως αν και αρχικά  είχε άλλη άποψη, τώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την καθιέρωση εξαιρέσεων ,  στηρίζει το αίτημα του Δήμου Αιανής για παραμονή.

Οι εκατοντάδες δημοτών  που συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση αποχώρησαν με συγκρατημένη μεν  αισιοδοξία,  αλλά  εκφρασμένη την διάθεση τους να αγωνιστούν ώστε ο στόχος για την παραμονή του Δήμου Αιανής να επιτευχθεί.  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΙΑΝΗΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 09:54