Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 14:44

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΛΙΓΝΙΤΟΧΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΠΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

altΟλοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες από τη ΔΕΗ Α.Ε. η οριστική απομάκρυνση από το χώρο του ΒΙΟΠΑ μεγάλης ποσότητας λιγνιτοχώματος (τέφρας). Ο όγκος αυτός, συνολικής ποσότητας περίπου 150.000 κ.μ. βρισκόταν εκεί από την περίοδο λειτουργίας της ΑΕΒΑΛ, μιας και ο λιγνίτης αποτελούσε τη βασική καύσιμη ύλη της λιπασματοβιομηχανίας. Η ποσότητα αυτή, με την πάροδο των ετών και λόγω του φαινομένου της αυτανάφλεξης είχε καταστεί σε μεγάλο ποσοστό υπόλειμμα τέφρας. Σε κάθε περίπτωση ο όγκος αυτός (συνολικής επιφάνειας άνω των 8 στρεμμάτων και ύψος που κυμαινόταν από 5 έως και 9 μέτρα!), κάλυπτε οικόπεδα του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας, στα οποία πρέπει να γίνει άμεσα η επέκταση των Δικτύων Υποδομών του ΒΙΟΠΑ (Β’ Φάση Δικτύων), για να ακολουθήσει, αμέσως μετά, η εκμίσθωσή τους σε πιθανούς επιχειρηματίες.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Δήμος Πτολεμαΐδας, έλαβε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για την εμπορική εκμετάλλευση (εκποίηση) της ποσότητας αυτής. Έπειτα από όλες τις κατά τον νόμο οριζόμενες ενέργειες και αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον (και τις δύο φορές που υπήρξε αντίστοιχη προκήρυξη από τη Δημαρχική Επιτροπή), υπήρξε η επίσημη προσφορά της ΔΕΗ ΑΕ για την απομάκρυνση, αποκλειστικά με δικά της έξοδα, του συνόλου της ποσότητας αυτού του λιγνιτοχώματος.

Δόθηκαν λοιπόν οι σχετικές οδηγίες στους αρμόδιους εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ και για διάστημα πάνω από 40 ημέρες, υπήρξε μία άμεση ανταπόκριση στο αίτημα τόσο του Δήμου Πτολεμαΐδας όσο και του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας.

Η επιτυχής απομάκρυνση των χωμάτων αυτών επετεύχθη έπειτα από την άψογη συνεργασία των:

Τσαλίδη Αντώνιου , Δ/ντή Ορυχείου Μαυροπηγής,

Μαυρίδη Ευστάθιου, Τομεάρχη, Επιβλέποντος Μηχανικού

Λεσγίδη Κωνσταντίνου , εργολάβου της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο έργο,

• Παπαδή Κωνσταντίνου, Πολιτικού Μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος μελέτης για την αναφερθείσα απομάκρυνση λιγνιτοχώματος είχε προϋπολογιστεί σε 218.000 ευρώ, ποσό που θα έπρεπε να βαρύνει, είτε το Δήμο Πτολεμαΐδας, είτε το ίδιο το Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 14:48