Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 08:31

ΣΕΕΝ-ΠΑΣΑΣ: Κοινή ανακοίνωση σωματείων για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. με ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στόχο που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις. Οι νέες αυξήσεις θα λεηλατήσουν το

ήδη μειωμένο εισόδημα των ανθρώπων που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να βυθιστούν στα σκοτάδια. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η απολιγνιτοποίηση έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η εκτίναξη της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, άρχισε ήδη να μετακυλύετε στους λογαριασμούς και η επιβάρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα είναι δυσβάστακτη και φυσικά θα παρασύρει τις τιμές προς τα πάνω σε μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης. Αρκετοί θα δουν το κόστος μόνο για το μήνα Αύγουστο αυξημένο κατά 40%, αφού πάνω στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τελευταία πράξη της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της ενέργειας αποτελεί η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα έχει τραγικές συνέπειες για το λαό.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ενεργειακής φτώχειας αναφέρεται ότι για το 2018 το 22,7% του πληθυσμού στη χώρα μας αδυνατούσε να διατηρήσει ζεστό το σπίτι το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται από την πολιτική των παρόχων που κόβουν το ρεύμα με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ενώ τα τέλη επανασύνδεσης και οι διακανονισμοί έχουν δυσβάσταχτους όρους. Κόβουν το ρεύμα ακόμα και σε οικογένειες με μικρά παιδιά, ανθρώπους με προβλήματα υγείας, καθώς προτεραιότητά τους είναι τα κέρδη.

Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη αφού εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε άλλο ένα μέρος στο «δράμα της απελευθέρωσης της ενέργειας», η οποία πλέον έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν. Σ’ αυτά τα πλαίσια των ανατιμήσεων διεθνώς θα εντάξουν και την Τηλεθέρμανση για να δικαιολογήσουν τις νέες αυξήσεις.

Το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός θα έριχνε τις τιμές έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Σήμερα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην ενέργεια, στο νερό, στις τηλεπικοινωνίες, μεταφορές κλπ.

Ο αγώνας ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική είναι μονόδρομος.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να μην αποδεχτούν να πληρώσουν άλλη μια φορά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τώρα να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία και να διεκδικήσουν:

  • Να μην περάσει η πολιτική της απολιγνιτοποίησης.
  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις
  • Αύξηση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανένας εργαζόμενος χωρίς Σ.Σ.Ε.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 08:34