Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 13:10

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΕΛΙΔΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΠΕ

 
Ο Ρούλης Κοκελίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Κοζάνης, προτείνει στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την ίδρυση Ινστιτούτου Έρευνας ΑΠΕ και νέων τεχνολογιών στη Δ. Μακεδονία.
Στην επιστολή προς την κ. Μπιρμπίλη τονίζει ότι το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ είναι αναμφισβήτητα στρατηγικής σημασίας για την χώρα και συνιστούν μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία. Συνεισφέρουν σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση, περνάμε από τα λόγια στην πράξη.
Από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ενεργειακή ένταση, προς ένα μοντέλο αποκεντρωμένων ενεργειακών πηγών, που είναι απευθείας πιο προσιτές και ελεγχόμενες από τους πολίτες, με λίγα λόγια ένα μοντέλο πιο δημοκρατικό.
Στο μεταβατικό στάδιο ο ρόλος της ΔΕΗ πρέπει να είναι καθοριστικός για τη νέα σύνθεση συμβατικών και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαίδα και στην Φλώρινα που ενσωματώνουν τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες δημιουργούν ένα νέο τοπίο και δυναμώνουν τον ενεργειακό ρόλο της Δ. Μακεδονίας.
Εξαιρετική επίσης σημασία έχει να μην επικρατήσει τον Ιούνιο στο Ευρωκοινοβούλιο η κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων για την εκπομπή αερίων, όπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο «Σπάρτακος» που εκφράζει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο.
Παράλληλα η ΔΕΗ πρέπει να αναπροσαρμόσει το επιχειρησιακό της σχεδιασμό προκειμένου να γίνει πρωταγωνιστής της πράσινης ανάπτυξης αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, η ΔΕΗ, μαζί με το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, να ιδρύσουν ένα Ινστιτούτο Έρευνας ΑΠΕ και νέων τεχνολογιών στην περιοχή που είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας.
ΤοΙνστιτούτο Έρευνας ΑΠΕμπορεί να δημιουργήσει καινοτομία. Θα μπορούσε να λειτουργήσει συντονιστικά και συνεργατικά με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της χώρας μας. Βασικός στόχος η αναβάθμιση της έρευνας στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες.
Να μπει επιτέλους η Ελλάδα στην παραγωγή της νέας εποχής, να γίνει σοβαρός παραγωγός και εξαγωγέας εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υπηρεσιών της «πράσινης οικονομίας».
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 13:16