Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 14:27

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

altΜε τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ξεκίνησε ο κύκλος των επαφών που έχει προκληθεί με πρωτοβουλία του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με αφορμή τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τη νέα οδηγία που αφορά στα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων.  Ο κ. Σκυλακάκης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Σωματείου για συνάντηση με τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται ραγδαίες και καθοριστικές, γεγονός που επιβάλλει την από κοινού δράση των εμπλεκομένων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 Με πρότερη επιστολή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατέστησε σαφές ότι «αν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Ιούνιο επικρατήσει το σενάριο της κατάργησης των μεταβατικών διατάξεων - τροπολογία που κατέθεσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Holger Krahmer - για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, που προβλέπει η οδηγία 2003/87/ΕΚ, τότε θα τεθούν εκτός λειτουργίας δέκα μονάδες συνολικής ισχύος 3.000.MW στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Σ’ αυτήν την περίπτωση τίθενται πλέον σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, στην ασφάλεια της τροφοδοσίας, στην συναλλαγματική αιμορραγία για αγορά Η/Ε, στην απώλεια χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή, στην απαξίωση και εγκατάλειψη του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη».

Η συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη –που είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντοςτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, καθώς υπάρχει εκατέρωθεν η πίστη ότι με κοινή προσπάθεια μπορούν να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, ενώ επιπλέον, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα επιβάλλει εγρήγορση και ετοιμότητα. Από την πλευρά του Ευρωβουλευτή, επισημάνθηκε η κρισιμότητα και η δυσκολία του εν λόγω ζητήματος, καθώς αρκετοί από τους Ευρωβουλευτές που ανήκουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος φέρονται να υιοθετούν το σχέδιο σύστασης του ευρωβουλευτή HolgerKrahmer προς την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που προτείνει την κατάργηση της δυνατότητας περιορισμένης λειτουργίας των μονάδων και την κατάργηση των Εθνικών Σχεδίων Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ). Γι’ αυτό χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους μας, έτσι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη κάνει τις πρώτες παρεμβάσεις του με την κατάθεση σχετικών τροπολογιών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει να κάνει με το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των μονάδων, ο κ. Σκυλακάκης έχει προτείνει οι ώρες αυτές να αυξηθούν από 20.000 σε 30.000, ενώ στην τροπολογία του ο Γερμανός επίτροπος κάνει λόγο για 7.500 ώρες. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χρόνο κατά τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν καταρτίσει και εφαρμόσει ένα μεταβατικό εθνικό σχέδιο, που θα καλύπτει τις εγκαταστάσεις καύσης, πρόταση του κ. Σκυλακάκη, είναι αυτό να γίνει κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2016 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με τη θέση της Επιτροπής ο χρόνος αυτός ορίζεται να είναι το έτος 2020, ενώ στην τροπολογία που καταθέτει ο Γερμανός επίτροπος η χρονιά που υποδεικνύεται είναι το 2017.

 Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, θα βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης και συζήτησης, ενώ στις 26 Απριλίου θα βρίσκεται στην πόλη των Βρυξελών, όπου θα συναντηθεί με τους έτερους δύο Ευρωβουλευτές της χώρας μας που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, ήτοι τους κ. κ. Κρίτωνα Αρσένη του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Τρεμόπουλου των Οικολόγων Πρασίνων. Περαιτέρω θα έχει συναντήσεις και με τους Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωβουλής. Όλα αυτά προς την κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας ενόψει της διαδικασίας ψηφοφορίας που θα γίνει στις 27 Απριλίου. Διαδικασία που θα κρίνει πολλά στο Ενεργειακό Κεφάλαιο.

Μέλημά του Σωματείου είναι να έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο και κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 14:33