Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 11:53

Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

altΣτα προβλήματα που δημιουργούνται στην ύπαιθρο χώρα από τα στερεά απορρίμματα και σχετίζονται με τις χωματερές που δεν έχουν αποκατασταθεί, με τις συσκευασίες φαρμάκων και λιπασμάτων των αγροτών που πετιούνται ανεξέλεγκτα, τη ρίψη μπαζών και σκουπιδιών από πολίτες στην ύπαιθρο και τους οδικούς άξονες και την έλλειψη ελέγχου ως προς τη ρίψη και αποκομιδή των απορριμμάτων, αναφέρθηκε ο βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος παρόντος της υπουργού περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης θα πρέπει να εμπεδώσουμε στην κοινωνία, ως προς την παραγωγή και διαχείριση απορριμμάτων, το πνεύμα της ελαχιστοποίησης των σκουπιδιών και της μέγιστης ανάκτησης της ενέργειας στην καθαρότερη μορφή με το μικρότερο παραγόμενο όγκο. Και αυτό θα πρέπει να γίνεται και στο επίπεδο του πολίτη αλλά και στο επίπεδο της κοινωνίας.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών ο κ. Κασαπίδης πρότεινε το συντονισμό των ενεργειών των επιχειρήσεων συσκευασίας και συσκευασμένων προϊόντων από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό το πρίσμα της προώθησης των συσκευασιών που θα έχουν ιδιότητες φιλικότερες προς το περιβάλλον. Επίσης ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. αφού τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις από την παρουσία στερεών απορριμμάτων στην ύπαιθρο πρότεινε την υποχρεωτική αποκατάσταση και ανάπλαση των χωματερών της χώρας και την οργάνωση δικτύου συγκέντρωσης και αποκομιδής στερεών συσκευασιών αγροχημικών προϊόντων που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αγρότες στους χώρους εργασίας τους.  Επίσης πρότεινε το συστηματικότερο έλεγχο της αποκομιδής των σκουπιδιών αυτών από τα οργανωμένα σημεία απόρριψης, τόσο στο αγροτικό περιβάλλον, όσο και στους οδικούς άξονες ώστε να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δοχείων και η ανεξέλεγκτη διασπορά τους στο περιβάλλον.

Τέλος, πρότεινε την οργάνωση μηχανισμού παρακολούθησης της συγκέντρωσης και ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας των προϊόντων μέσα από ένα σύστημα ισοζυγίου συσκευασιών που θα καταγράφει τα συσκευασμένα προϊόντα που θα προωθούνται στην αγορά και τις συσκευασίες που θα συγκεντρώνονται για ανακύκλωση ή άλλου είδους διαχείριση (ΧΥΤΥ) και ό,τι περισσεύει θα είναι η απώλειά μας που θα επιβαρύνει το περιβάλλον και το τοπίο, την οποία και οφείλουμε να μειώνουμε στο ελάχιστο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 11:55