Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 12:27

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΓΑ

altΕρώτηση προς τους Υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέθεσε ο Γ Κασαπίδης που εκφράζει την ανησυχία του για την αποζημίωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και των οικογενειών τους για τα αγροτικά ατυχήματα.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε στη βουλή:

"Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγρότες —γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, υλοτόμοι— εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους που απορρέουν όχι μόνον από τη χρήση φυτοφαρμάκων και το χειρισμό μηχανημάτων, αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα —κεραυνούς, πλημμύρες, θαλασσοταραχή— πυρκαγιές, κοπή δένδρων κ.α., με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως μυοσκελετικά, νεοπλασίες και σοβαρούς τραυματισμούς.  

Κάθε χρόνο, στη χώρα μας, σημειώνονται μια σειρά από αγροτικά ατυχήματα, ανάγοντας το αγροτικό επάγγελμα, ως ένα από τα πιο επικίνδυνα. Είναι ενδεικτικό πως οι κλάδοι της γεωργίας και της αλιείας έχουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκρίσιμο μόνο με τον αντίστοιχο δείκτη του κλάδου των κατασκευών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Ε.Ε. των 15 κατά την περίοδο 2000-2003, 2.473 εργαζόμενοι στον κλάδο της γεωργίας έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Σ’ αυτό συμβάλει και η μοναχικότητα του επαγγέλματος, καθώς σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα, οι πιο πολλοί γεωργοί εργάζονται μόνοι τους, σε απομακρυσμένα σημεία και χωρίς εύκολη πρόσβαση στην απαραίτητη βοήθεια.

Μέχρι σήμερα, αν και ο νόμος προβλέπει την απόδοση αναπηρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου από αγροτικό ατύχημα για την αποζημίωση της οικογενείας του, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με την εργατική νομοθεσία στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος".

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.     Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η Κυβέρνηση για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και η ασφάλεια των αγροτών;

2.    Προτίθεται η Κυβέρνηση να τροποποιήσει κατάλληλα το πλαίσιο που διέπει το καθεστώς αποζημίωσης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, αντιμετωπίζοντας την περίπτωση θανάτου σε αγροτικό ατύχημα;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 12:46