Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 14:33

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣΣτις 9 Μαρτίου 2010 η ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος), ανακοίνωσε τα στοιχεία της οικοδομικής δραστηριότητας για το 2009. Η Δυτική Μακεδονία ήταν πρωταθλήτρια στην πτώση. Συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία το 2009 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση κατά 42,1%(όγκος) ( βλέπε εδώ).

Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει, δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που θα αντιμετωπίσουν πολλοί συμπολίτες μας, αφού από την οικοδομική δραστηριότητα εξαρτάται πλήθος λοιπών σχετικών επαγγελμάτων που αποτελούν σημαντικό ποσοστό του εργατοτεχνικού-επαγγελματικού δυναμικού της περιοχής.

1.    Είναι φανερό πως η Δυτική Μακεδονία, ο Νομός Κοζάνης, η Κοζάνη, βιώνουν μια κρίση αναπτυξιακής ταυτότητας. Η κλειστή οικονομία που είχε διαμορφωθεί απ’ τα μέσα  της δεκαετίας του ΄50 κατέρρευσε. Το μοντέλο που συνίστατο στην παραγωγή πλούτου από την κρατική επιχειρηματικότητα  και την γιγάντωση του ΤΕΙ και καταναλωνόταν αποκλειστικά σχεδόν στο εσωτερικό της πόλης, λόγω της συγκοινωνιακής απομόνωσης, κατέρρευσε. Η κρίση είναι γενικότερη και το κλίμα αυτό δυστυχώς επιδεινώνεται λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας ακολουθώντας τη γενική τάση στην υπόλοιπη χώρα.

2.    Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, άλλες αναγκαίες κι άλλες αναπόφευκτες έχουν ανατρέψει το υφιστάμενο αναπτυξιακό μοντέλο, έχουν φέρει σε απόγνωση τις παραγωγικές τάξεις και θέτουν επί τάπητος το καίριο αίτημα της ανάπτυξης.

3.    Η κατάσταση που δημιουργείται με την περαιτέρω όξυνση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία είναι εκρηκτική, και κάνει επιτακτική την ανάγκη για την ανακούφιση των ανέργων συμπολιτών μας, στο πλαίσιο των νέων επώδυνων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η ταχεία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ κάτω από αυτές τις συνθήκες, φαίνεται να είναι από τις λίγες δραστηριότητες που θα δρομολογήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία στη Δυτική Μακεδονία. Η ταχύτητα στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, η δρομολόγηση ώριμων έργων και η στοχευμένη αναμόρφωση του προγράμματος, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία της περιφέρειάς μας.

4.     Χαρακτηριστικά όπως η ανταγωνιστικότητα , η εξωστρέφεια και η ποιότητα είναι εκείνα που πρέπει να κυριαρχούν σ΄ όλες τις δράσεις μας σε όλες τις πρωτοβουλίες. Είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι εντελώς απαραίτητα για την ανάπτυξη – ανάδειξη του ενεργειακού χαρακτήρα του Νομού μας, της στρατηγικής της θέσης στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και της επιχειρηματικότητας που είναι εντελώς υποβαθμισμένη.

 
 
 
Λάζαρος Μαλούτας,
 Δήμαρχος Κοζάνης
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 14:39