Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 17:03

ΟΙΚΟΛ. ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ: Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΛΕΣ

altΈστω και με καθυστέρηση ο Δήμος Πτολεμαΐδας ξεκίνησε το πρόγραμμα για την περισυλλογή και την περίθαλψη των αδέσποτων σκυλιών. Με βάση τη δοκιμασμένη Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο (αρθρ. 7 Ν. 3170/03 ΦΕΚ 19111/29-7-2003) προχωρά στην περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό, αποθεραπεία, υιοθεσία και επανένταξη των αδέσποτων σκύλων. Απαραίτητη για τα παραπάνω είναι η συνεργασία του Δήμου με κτηνίατρο και η συμβολή των φιλοζωικών οργανώσεων.

Θετικό λοιπόν το βήμα που κάνει η Πτολεμαΐδα και ευχής έργο να στεριώσει το πρόγραμμα και να γίνουν πράξεις οι προθέσεις. Διατηρούμε ωστόσο ισχυρές επιφυλάξεις, όχι από κακοπιστία, αλλά από το γεγονός της τελμάτωσης αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλους Δήμους.

Για παράδειγμα στο Δήμο Κοζάνης ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ανάλογο πρόγραμμα, το οποίο όμως έχει ουσιαστικά κολλήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα αδέσποτα, να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα που δημιουργούν και να .. «πιάσουν δουλειά» οι αυτόκλητοι εξολοθρευτές με τις φόλες. Δυστυχώς το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τα άτυχα ζώα πληρώνουν τις ευθύνες και τις παραλείψεις των ανθρώπων με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο. Κάποιοι υπάνθρωποι σπέρνουν παντού τη στρυχνίνη αδιαφορώντας για το φριχτό τρόπο με τον οποίο τελειώνουν τα αθώα θύματα τους.

 
Δηλητηριασμένος σκύλος
 

Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Οι καταγγελίες έρχονται από όλη την περιφέρεια. Από την Ασβεστόπετρα, από τον «Αρκτούρο» κλπ. Μέχρι και ασβοί δηλητηριάστηκαν κοντά στη διασταύρωση προς Βελβεντό. Τα περιστατικά δε λείπουν φυσικά και από την Κοζάνη. Μόνο στην περιοχή της παλιάς κλινικής Χάμουργκα βρέθηκαν εννιά (9) δηλητηριασμένα ζώα τους δύο προηγούμενους μήνες! Τελευταίο θύμα ένας σκύλος στο εξωκκλήσι της Παναγίας, που τον φρόντιζαν οι άνθρωποι του ναού και ήταν πολύ φιλικός.

Μετά από αυτά προκύπτουν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα προς το Δήμο Κοζάνης:

•           Γιατί πάγωσε το πρόγραμμα περισυλλογής των αδέσποτων ;

•           Υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης ή ανανέωσης των σχετικών συμβάσεων και που οφείλεται ;

•           Σε ποιο τηλέφωνο μπορεί να απευθύνεται ο πολίτης για τέτοια θέματα (χωρίς να τον παραπέμπουν από γραφείο σε γραφείο) ;

 

Καλόν θα ήταν πέραν των νομίμων υποχρεώσεων του Δήμου να αναληφθούν και πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως:

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των πολιτών. Μπορούν να γίνουν διάφορα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εποχή δεν προσφέρεται για δαπάνες «πολυτελείας», όμως είναι εύκολο να οργανωθούν χωρίς κόστος μια -δυο συζητήσεις στα τοπικά κανάλια και να διανεμηθεί υλικό μέσω των ΕΛΤΑ ή της Υπηρεσίας καθαριότητας στα σπίτια. Ακόμη και τα σχολεία θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα και στους γονείς. (Τα παιδιά αγαπούν περισσότερο τα ζώα και μπορούν να επηρεάσουν και τους μεγάλους).

Φιλοζωικές οργανώσεις. Έχουμε αρκετό καιρό να τις δούμε στα ΜΜΕ. Ας φρεσκάρουν το θέμα πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση και δίνοντας το στίγμα τους, ώστε να μπορούν να τις προσεγγίσουν οι πολίτες.

Καταστήματα φυτοφαρμάκων. Συχνά τα δηλητήρια που μπαίνουν στις φόλες αγοράζονται από τέτοια καταστήματα. Θα μπορούσαν οι καταστηματάρχες να δώσουν ορισμένες πληροφορίες για ύποπτες αγορές. Ο νόμος δυστυχώς δεν βάζει όρους στην προμήθεια φυτοφαρμάκων και δηλητηρίων με αποτέλεσμα να διατίθενται ανεξέλεγκτα.

Δίκτυο πληροφοριών. Προφανώς αυτό έχει ως στόχο να εντοπιστούν όσοι ρίχνουν φόλες. Πέραν της διαδικασίας ενημέρωσης της Δημοτικής Αστυνομίας, Φιλοζωικών οργανώσεων και Οικολογικής Κίνησης, έχει στηθεί και μια ομάδα στο Face book που μέχρι στιγμής αριθμεί 270 άτομα ! Τίτλος της ομάδας: «Βοηθήστε να πιάσουμε τον κακοποιό που ρίχνει φόλα σε αδέσποτα», αν και καλύτερος θα ήταν «βοηθείστε να ρίξουμε φόλα στον .. κακοποιό που δηλητηριάζει τα αδέσποτα»


15 Μαρτίου 2010

 
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 17:06