Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 17:29

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμπολίτες μας την ημερίδα του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης για την Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δωρεά Οργάνων και  την δωρεά   Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ¨βλαστοκυττάρων¨,  ζητήματα δηλαδή με μεγάλη κοινωνική σημασία.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010 στη Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης ¨Κοβεντάρειο¨  σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΚ-ΠΚ και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας τμήμα Μακεδονίας – Θράκης και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Στην προσπάθεια του ο Σ.Ε.Α. Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής¨ να προωθήσει την ιδέα της δωρεάς Αίματος, Αιμοπεταλίων, Μυελού των οστών, ιστών και Οργάνων Σώματος, έχει εντάξει τον τελευταίο χρόνο και τη Δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ¨βλαστοκυττάρων¨

και επειδή πιστεύουμε ότι μόνο ο καλά ενημερωμένος πολίτης αποφασίζει σωστά, διοργανώσαμε αυτή την Ημερίδα με κύριο σκοπό την ενημέρωση, την απόκτηση γνώσης ειδικά για το Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα ¨βλαστοκύτταρα¨.   

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Α. Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής ¨κ. Τσαουσίδη Θεόδωρο που άγγιξε (όπως ειπώθηκε) τις καρδιές των ακροατών με τα γεμάτα ανθρωπιά λόγια του.

-Πρώτη μίλησε η κ. Παπαλεξανδρή Αποστολία: Επιμελήτρια μονάδας μεταμοσχεύσεων Γενικού Νοσοκομείου: Παπανικολάου, που ανέπτυξε το θέμα "Δωρεά Ομφαλικού Αίματος". Με τρόπο απλό και κατανοητό ξεκαθάρισε ότι "τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα έχουν ένδειξη ουσιαστικά στις ετερόλογες μεταμοσχεύσεις δηλαδή την χρήση μοσχεύματος από ξένο Δότη. Εκείνο που σίγουρα πρέπει να γίνει είναι οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε ο κόσμος που θέλει να φυλάξει τα κύτταρα είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια τράπεζα να είναι ακριβώς ενημερωμένος σχετικά με το σκοπό για τον οποίο θα προχωρήσουν σε αυτή την πράξη. Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης θέλω να πιστεύω ότι βοηθάμε και με αυτές της ομιλίες ελπίζω να σας έδωσα να καταλάβετε ότι τελικά για εμάς τα βλαστοκύτταρα είναι προσφορά ζωής για ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη οι ίδιοι σήμερα.

-Ο κ. Γάκης Δημήτριος Διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού  Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ που ακολούθησε, ανέπτυξε το θέμα Δωρεά Οργάνων & Μεταμοσχεύσεις και εκλαΐκευσε και έκανε τόσο κατανοητό το θέμα που αντί ερωτήσεων είχαμε αιτήματα εγγραφής δωρητών ιστών και Οργάνων.

Συγκινητικές ήταν και οι περιγραφές γεγονότων που περιέγραψαν οι δυο ομιλητές, ήταν παραστατικότατος o κ. Γάκης στην περιγραφή μεταμόσχευσης σε κάποιο μικρό παιδάκι, σε ένα μικρό πεδίο επέμβασης σχεδόν κουκλόσπιτου και στο πόσο χαίρετε να παρακολουθεί την πορεία του, ενός υγιούς τώρα νεαρού που θα γίνει και αυτός γιατρός.
Καθώς και
η κ. Παπαλεξανδρή όταν διηγήθηκε πως όταν έκανε την ειδικότητα της στο Παπανικολάου πριν 5 χρόνια γνώρισε μια κοπέλα που είχαν την ίδια ηλικία, η οποία έπασχε από λευχαιμία έκανε χημειοθεραπεία πήγε καλά τα επόμενα 2 χρόνια, αλλά υποτροπίασε, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ξανά έτυχε να είναι η ίδια γιατρός εκείνη την περίοδο στη μονάδα μεταμοσχεύσεις και έζησαν ξανά μαζί όλη αυτή την ιστορία, όλη την αγωνία της που η αρρώστια ξαναγύρισε. Τα επόμενα 2-3 χρόνια βασανίστηκε με λοιμώξεις και με διάφορα πήγαινε-έλα στα νοσοκομεία. Είχαν καιρό να ειδωθούν και την είδε πριν από 1 μήνα περίπου, πανέμορφη, ευτυχισμένη ήταν του δικού τους κλάδου και έψαχνε ξανά δουλεία και ήταν πολύ χαρούμενη που άρχιζε ξανά τη ζωή της. Επομένως όσο δύσκολη και αν ήταν αυτή η διαδικασία που πέρασε το θέμα είναι πως τώρα είναι ξανά καλά και είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις αυτό το πράγμα μπροστά στα μάτια σου, πραγματικά, κατέληξε με λαμπερά, γεμάτα ικανοποίηση μάτια στην ανάμνηση του γεγονότος η κ. Παπαλεξανδρή.

 Ακολούθησαν ερωτήσεις και η συζήτηση που αναπτύχθηκε ήταν πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου, δείχνοντας ότι το κοινό ήταν πραγματικά ώριμο για μια τέτοια ενημέρωση. Ιδιαίτερα το θέμα της δωρεάς Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ¨βλαστοκυττάρων¨  απασχολεί τα περισσότερα νέα ζευγάρια που πρόκειται να αποκτήσουν παιδιά και το πώς θα μπορέσουν να στείλουν το πολύτιμο αυτό υλικό στην δημόσια τράπεζα.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

1. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Αιματολογική Κλινική – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Τηλέφωνο: 2313307419 

2.ΑΘΗΝΑ: Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος Σωρανού Εφεσίου 4 Αθήνα 11527     Τηλ.:210 6597697 & Φαξ: 210 6597345

* (Ανακοινώσεις, πρόγραμμα των επόμενων Αιμοδοσιών – Ενημέρωση για δωρεά Αιμοπεταλίων,

Μυελού των Οστών, Ιστών και Οργάνων αλλά και Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Βλαστοκυττάρων), στα γραφεία του συλλόγου μας Νικ. Πλακοπίτη 11, Φαξ-τηλ:.2461038177 κινητό: 6977337561 & www.seakozanis.gr)

 
 
ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ- ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Τσαουσίδης Θεόδωρος

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 17:30