Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 15:14

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΝΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣ

altΣτη Δυτική Μακεδονία το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου έχει το δικό του χρώμα, έχοντας ως επίκεντρο τη γραφική και ιστορική Βλάστη, όπου γίνεται το «αντάμωμα» των απανταχού Βλατσιωτών που κατοικούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να πάρουν μέρος στην αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου του «τρανού χορού» στα καταπράσινα λιβάδια του χωριού.

Σύμφωνα με την παράδοση ο γεροντότερος Βλατσιώτης σέρνει το χορό και τον ακολουθούν οι άλλοι άνδρες και γυναίκες τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια που μιλούν για τη χαρά, τη λύπη, την αγάπη και της ιστορίας του τόπου.

Ο μεγάλος χορός κρατάει πολύ και το χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν συνοδεύεται από όργανα, αλλά τραγουδούν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

«Η προέλευση του χορού ανάγεται στα παλιά χρόνια και οι ρίζες του βρίσκονται κάπου στα παλιά ορεινά χωριά» σύμφωνα με τον πρωτοχορευτή Νικόλαο Λίλια.

«Ο τρανός χορός αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Βλατσιώτες» επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βλάστης Μηνάς Δαλακιούρης.

«Η γιορτή αυτής τη ιστορικής Βλάστης είναι ένα δείγμα γραφής για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε την παράδοση» υπογράμμισε ο νομάρχης Γιώργος Δακής. Τακτικός επισκέπτης της περιοχής και πρώην υπουργός Κώστας Γκιουλέκας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις. Για τον διακεκριμένο Βλατσιώτη καθηγητή Ιατρικής του Α.Π.Θ. Γιάννη Τζαφέττα οι εκδηλώσεις αυτές είναι μια παράδοση αιώνων που πρέπει να διατηρηθούν, καθώς χαρακτηρίζουν την περιοχή.

Το παρόν στο προσκλητήριο των διοργανωτών έδωσε και ο Βλατσιώτης πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Τζιόλας.

Στον τρανό χορό της Βλάστης συμμετείχε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά για ένα λόγο περισσότερο φέτος, αφού η Βλάστη θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο νέο διευρυμένο δήμο Εορδαίας και θα αποτελέσει συγκριτικό του πλεονέκτημα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιούμαρη, ο δήμος Πτολεμαϊδας μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στη Βλάστη, όπως τα Δούμπεια Μουσικά Σεμινάρια, έχει ήδη επενδύσει στο διακριτό ρόλο της Βλάστης στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 15:20