Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 12:13

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

altΟ Δήμος Κοζάνης στο πλαίσιο της εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής συμμετέχει ενεργά στο πρωτοποριακό πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ", που υλοποιείται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν τη συνολική επιστημονική ευθύνη του προγράμματος για τις περιοχές της νότιας και βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα.

 Το πρόγραμμα «Ερμής» είναι ένα σύστημα συνεχούς μέτρησης και ελέγχου της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο altπεριβάλλον, που μετρά και καταγράφει σε 24ωρη βάση το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λ.π.

Οι μετρήσεις αυτές μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τη συνεισφορά της κάθε πηγής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σύνολο που καταγράφεται. Τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων δημοσιεύονται στον ιστοχώρο www.hermes-program.gr, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που καταγράφονται στα σημεία μέτρησης, συγκρίνοντάς τα με τα θεσμοθετημένα όρια που ισχύουν στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" εξυπηρετεί δύο στόχους: Να καταγράφει τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α. και επιπλέον να ενημερώνει άμεσα και έγκυρα τους πολίτες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Γι’ αυτό το σκοπό πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση σταθμού μέτρησης στο χώρο του Δημαρχείο Κοζάνης, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://hermes.physics.auth.gr/gr/station/st280362

Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αφενός διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και αφετέρου ελέγχουν και πιστοποιούν την ορθότητα λειτουργίας του εξοπλισμού. Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζοντας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι αρωγός σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, είτε αυτές αφορούν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, είτε αφορούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θέλουν να συνεργαστούν με τον δήμο.

 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 12:34