Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 07:27

Η ταινία «ISIS BRIDE» του Morteza Jafari, στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Φεστιβάλ Κοζάνης

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «ISIS BRIDE» του Morteza Jafari θα προβληθεί το Σάββατο 30 Ιουνίου, στις 19:00, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας.

Πρόκειται για μία ελληνικής παραγωγής ταινία που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και η δράση της ενορχηστρώνεται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ιρανού Morteza Jafari, παραπέμποντας αρκετά και σε ένα βιογραφικών συνδηλώσεων ντοκιμαντέρ.

Τα γυρίσματα του ISIS Bride πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Θεσσαλονίκη, με το πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά να παίρνει την όψη ενός διάστικτου από τα πυρά κέντρου ελέγχου του Ισλαμικού Κράτους. Μέσα από ένα συγκλονιστικό θέαμα, το κοινό ενσκήπτει με ευαισθησία πάνω από την φυσιογνωμία της Amaneh (Αμινέ) η οποία ύστερα από ένα μακρύ διάστημα εγκλεισμού της στα κρατητήρια των τζιχαντιστών κατορθώνει να αποδράσει. Σε ένα μέρος όπου η ανθρώπινη υπόσταση και η αξιοπρέπεια έχουν τον τελευταίο λόγο, τα βασανιστήρια, τα ραπίσματα και η σεξουαλική κακοποίηση ζωντανεύουν έναν εφιάλτη δίχως τέλος.

Η νεαρή κοπέλα έπειτα από αλλεπάλληλες πράξεις βιασμού, μένει έγκυος. Επιστρέφοντας στο πατρικό της, εξαιτίας της κυοφορίας αυτής γίνεται αποδέκτης της απόρριψης και της περιφρόνησης του πατέρα της στου οποίου τα μάτια η ίδια καταδεικνύεται ως ένα εν ζωή όνειδος. Χάρη στη συμβολή της μητέρας της, η Amaneh αποπειράται να διαφύγει προς την Ελλάδα όπου μετά από μία επικίνδυνη διαδρομή θα φέρει στον κόσμο το παιδί της. Το ISIS Bride συνιστά μία ωμή περιπέτεια επιβίωσης με αμιγώς ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό η οποία μιλάει για τα δεινά ενός λαού που σπαράσσεται από τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις των φονταμενταλιστικών στοιχείων της περιοχής, με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να αποβαίνει κυριολεκτικά σε ανώτατο σκοπό και την ανάγκη αφύπνισης της διεθνούς κοινότητας να ξεπροβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ. (www.unboxholics.com)

O Morteza Jafari τα τελευταία 8 χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Την πόλη, που όπως λέει, νιώθει δεύτερη πατρίδα του, απολαμβάνοντας την αίσθηση ασφάλειας, που αυτή του προσφέρει και τις σχέσεις με τους ανθρώπους που γνώρισε, συνεργάζεται, αλλά και συνδέεται με βαθιά ειλικρινή φιλία. Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1975, σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο IRNA & ISNA στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Κάλυψε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (2001), την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (2003), τη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στο Λίβανο (2006). Επίσης, δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης και η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 34 ταινίες μικρού μήκους και 3 ντοκιμαντέρ.

Μετά από τα τρία επιτυχημένα ντοκιμαντέρ, που τιτλοφορούνται: «West Dream» (2012), «Dreaming of Democracy” (2014), “Dreaming of life” (2016), ο Morteza Jafari επιχειρεί να μιλήσει αυτή τη φορά, μέσα από μια ταινία μεγάλου μήκους, για την άσβεστη ελπίδα και τον απεγνωσμένο αγώνα των ανθρώπων, να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύτηκαν σε έναν ειρηνικό κόσμο.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Morteza Jafari

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Βερυκίου

Παίζουν: Αφροδίτη Φούτρη, Τόνια Ανδριανάκη, Ευγενεία Σβαρνά, Χαρά Τόπα, Δημήτρης Τσιλινίκος, Δημήτρης Δανάμπασης

Μουσική: Αλέξανδρος Στιβακτής

Φωτογραφία: Σίμος Μπατζακης/ Μιχάλης Γκατζόγιας

Παραγωγή: Sevencoal Productions  manager Αλέξης Αβράμογλου / Ελένη Καβούκη

Ηχος: Σίμος Λαζαρίδης/ Ναταλία Χατζηπέτρου

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2017

Διάρκεια: 78’

 

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

https://www.facebook.com/events/552350575166161/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 07:30