Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 18:07

Σωκράτης Φάμελλος απο την Πτολεμαϊδα: "Θα προχωρήσουμε στην επανάκτηση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ από το Δημόσιο,"

του Σπύρου Κουταβά

Την επαναφορά στο Δημόσιο έλεγχο και την επανάκτηση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ από το Δημόσιο, ώστε να λειτουργεί πάλι ως κοινωνικός και αναπτυξιακός βραχίονας της χώρας μας, όπως ήταν πάντοτε, και όχι ως μία οποιαδήποτε

ιδιωτική επιχείρηση ενέργειας με μοναδικό σκοπό την κερδοσκοπία, όπως έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόνισε με έμφαση ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην ημερίδα με Θέμα «Δίκαιη Μετάβαση» που πραγματοποίησε σήμερα στην Πτολεμαΐδα η ΝΕ Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, Target Model, με άμεσο προτεραιότητα την απεξάρτηση της τιμής ρεύματος από το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει με την προώθηση των διμερών συμβολαίων» κάτι δεν έχει κάνει μέχρι ώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση στο θέμα του ταμείο δίκαιης μετάβασης λέγοντας ότι τα 60 εκ € που αφήσαμε στο πρώτο ιδρυθέν ταμείο μετά από 3,5 χρόνια παραμένουν σχεδόν αναξιοποίητα από την κυβέρνηση η οποία έχει δείξει πρωτοφανή καθυστέρηση και αδιαφορία.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πέτη Πέρκα έκανε μια περισσότερο τεχνοκρατική ομιλία εστιάζοντας κυρίως σε τεχνικά ζητήματα της μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης που έχουν ήδη προκύψει. Ως πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η τροποποίηση του μοντέλου λειτουργίας όλων των Φορέων της απολιγνιτοποίησης με την συμμετοχή σε όλα τα όργανα εκπροσώπους  φορέων των τοπικών κοινωνών. Ως δεύτερη προτεραιότητα ανάφερε την άμεση ολοκλήρωση των Χωροταξικών πλαισίων και στην συνέχεια όλων τον τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανορθολογικό τον τρόπο που η σημερινή πολιτική ηγεσία χειρίζεται αυτό το κρίσιμο κομμάτι της απολιγνιτοποίησης.

Μίλησε ακόμη για την προτεραιότητα να δημιουργηθεί ηλεκτρικός χώρος προκειμένου να βρουν έδαφος λειτουργίας οι ενεργειακές κοινότητες των δήμων της Περιφέρειας κα μίλησε για μια ενεργειακή κοινότητα σε κάθε δήμο όταν τουλάχιστο έχει 10.000 κατοίκους.

Στην ημερίδα μίλησε ως εκπρόσωπος του ΠΔΜ ο Λευτέρης Τοπάλογλου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ως εκπρόσωπος των Ενεργειακών δήμων,  η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ο Χάρης Κουζιακης από την Κίνηση Κοζάνη τόπος να ζεις, ο Γιώργος Αδαμίδης από την ΓΕΝΟΠ,  η βουλευτής Καλλιόπη Βεττα  ο πριν δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης κα.

Στην ημερίδα επαναλήφθηκε το φαινόμενο των παράλληλων μονολόγων που έχει γίνει κανόνας σε όλες τις αυτές τις συζητήσεις για την δίκαιη μετάβαση όπου ο κάθε εκπρόσωπος φορέα έλεγε τα δικά του και δεν τοποθετούνταν επί την αρχικής εισήγησης των ομιλητών.

Απουσίασε από την εισήγηση των κεντρικών ομιλητών Φαμελλου και Πέρκα συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα πολύ σημαντικά που σχετίζονται με την δίκαιη μετάβαση και την περιοχή. Δεν ειπώθηκε κουβέντα σε ότι αφορά τον χρόνο απολιγνιτοποίησης το χρονικό όριο θα είναι το 2028 η κάποιο άλλο για παράδειγμα το 2038 που έχει ορίσει η Γερμανία. Δεν ειπώθηκε κουβέντα από τα δύο πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα V. Θα παραμείνει λιγνιτική μονάδα η θα μετατραπεί σε ΦΑ όπως έχει αποφασίσει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Η θα γίνει μονάδα αποθήκευσης ενέργειας που πρότεινε σε ανύποπτο χρόνο η Πετη Πέρκα; Επίσης δε ειπώθηκε κουβέντα για το πώς θα σταματήσει η αλόγιστη κούρσα των εταιριών και ομίλων που καταλαμβάνουν δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις μετατρέποντας την περιοχή σε Ελντοράντο φωτοβολταϊκων πάρκων. Σχετικά με το θέμα των απαλλοτριωμένων εδαφών  της ΔΕΗ αναφέρθηκε χωρίς να ειπωθεί ο τρόπος της επαναπόδοσης τους στις τοπικές κοινωνίες .