Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 10:06

Τι απάντησε ο Υπ. Εξωτερικών στην ερώτηση Βελόπουλου για "αύξηση της ρουμανικής προπαγάνδας στους βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου"

Βελόπουλους: «Ανησυχητική αύξηση της ρουμανικής προπαγάνδας και προσπάθεια διεισδύσεώς της στους βλαχόφωνους Έλληνες

της Βορείου Ηπείρου, μέσω της ιδρύσεως σχολείων, παροχής υποτροφιών, διανομής αλφαβηταρίου και ετέρων εκδηλώσεων»

υπ Εξωτερικών: Η Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 4395 από 05.04.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση των

Βουλευτών κ.κ. Κυριάκου Βελόπουλου και Κωνσταντίνου Χήτα

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της Πρεσβείας μας στα Τίρανα, των Γενικών Προξενείων Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, διατηρεί, με τρόπο συνεχή και συστηματικό, επαφή με το ελληνοβλαχικό στοιχείο της Αλβανίας, μεριμνώντας για τη διατήρηση και την καλλιέργεια των δεσμών του με την Ελλάδα .

Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα εγκαινιάσθηκε στο Φιέρι Πολιτιστικό Κέντρο του εκεί παραρτήματος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας, όπου πραγματοποιήθηκε και τελετή εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Επιπλέον, τον περασμένο Φθινόπωρο, διοργανώθηκαν στην Κορυτσά συντονιστικές συναντήσεις με βλαχόφωνους επιχειρηματίες, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες επιμόρφωσής τους, ενίσχυσης της συνεργασίας τους με ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς, καθώς και αξιοποίησης Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για τη χορήγηση υποτροφιών σε ομογενείς από την Αλβανία, με τελευταίο παράδειγμα τη χορήγηση 30 τέτοιων υποτροφιών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Οι θέσεις αυτές είναι διαθέσιμες και για ελληνικής συνείδησης βλαχόφωνους φοιτητές.

Στο ίδιο πνεύμα, προγραμματίζονται και άλλες υποστηρικτικές δράσεις επ’ ωφελεία των Βλαχοφώνων της Αλβανίας.

Τέλος, όσες δραστηριότητες αναλαμβάνονται από άλλους κύκλους, με σκοπό τον προσεταιρισμό του βλαχόφωνου στοιχείου της Αλβανίας και την αποκοπή τους από τον ελληνικό εθνικό κορμό, παρακολουθούνται στενά από το Υπουργείο Εξωτερικών και τα κατάλληλα μηνύματα μεταφέρονται όπου και όπως επιβάλλεται.

Η ερώτηση Βελόπουλου και Χήτα

Ανησυχητική αύξηση της   ρουμανικής   προπαγάνδας   και προσπάθεια διεισδύσεώς της στους βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, μέσω της ιδρύσεως σχολείων, παροχής υποτροφιών, διανομής αλφαβηταρίου και ετέρων εκδηλώσεων»

 Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

 Την 23η Μαρτίου το «Βορειοηπειρωτικό Βήμα» δημοσίευσε συνέντευξη του στελέχους της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (Ε.Δ.Ε.Ε.Ε.Μ) - ΟΜΟΝΟΙΑ και πρώην βουλευτή του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.), κ. Γρηγορίου Καραμέλιου που μεταξύ των άλλων ανέφερε: «…Η Ρουμανία χρηματοδοτεί φροντιστήρια στην Κορυτσά. Το πανεπιστήμιο “Fan Noli” (σ. σ. Θεοφάνης Μαυρομάτης, ελληνικής παιδείας και πιθανόν καταγωγής), στο Ντιβιάκα, στο Φιέρι, στο Γκράμποβο, στο Μπεράτι, στο Άντον Πότσι, στο Αργυρόκαστρο προετοιμάζει «Αρωμούνους» για σπουδές στη Ρουμανία. Μέχρι και αμπετσεντάρ (αλφαβητάριο) εξέδωσαν για αυτόν τον σκοπό. Πιέσεις ασκούνται προς την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για αποστολή ρουμάνων ιερέων και με την τοποθέτηση αγαλμάτων πρωταγωνιστών του εκρουμανισμού επιδιώκουν να αναθεωρήσουν την ιστορία. Η κατάσταση ξεκίνησε από την προσπάθεια κυρίως της Ρουμανίας για την αναγνώριση της «Αρωμουνικής» εθνικής μειονότητας, όπως και της Βουλγαρίας για την αναγνώριση της «βουλγαρικής μειονότητας» στους σλαβόφωνους πληθυσμούς, ως προϋπόθεση για τη συνηγορία τους στο να ενταχθεί η Αλβανία στην Ε.Ε. Αυτό βοηθά το σχέδιο της Αλβανίας για την απομάκρυνση των βλάχων από την ελληνική εθνικότητα. Δυστυχώς, έχουν σταματήσει οι εκδηλώσεις που διοργάνωνε το Ελληνικό Προξενείον Κορυτσάς. Οι ρουμανίζοντες κάνουν εκδηλώσεις που στήνει το ρουμανικό προξενείο Κορυτσάς, αλλά ελάχιστοι πηγαίνουν σε αυτές. Η προσπάθεια προσεταιρισμού των βλαχόφωνων Ελλήνων από τους Ρουμάνους άρχισε τον 19ο αιώνα με την ανθελληνική δράση του εξωμότη Απόστολου Μαργαρίτη στην Κλεισούρα, του επίσης εξωμότη Αλκιβιάδη Διαμαντή, πράκτορα των Ιταλών και των Ρουμάνων ο οποίος το 1917 ανακήρυξε κατά τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1917 το βλάχικο κράτος της Πίνδου επονομασθέν «Πριγκιπάτο της Ηπείρου». Ακολούθησε η ίδρυση της Ρωμαϊκής Λεγεώνας ή Λεγεώνας των Βλάχων ή Ρουμανικής Λεγεώνας, η οποία έδρασε από τον Ιούλιο του 1941 έως τον Σεπτέμβριο του 1943 στη Ήπειρο, ως πολιτική και ένοπλη οργάνωση την οποία ίδρυσε ο βλαχικής καταγωγής, επίσης πράκτορας της Ρουμανίας εξωμότης Κολτσίδας. Όπως συνάγεται εκ των ανωτέρω, διαχρονικά από τον 19ο αιώνα και μέχρι των ημερών μας η Ρουμανία ανεξαρτήτως καθεστώτος (βασιλεία, κουμμουνισμός, αστική δημοκρατία) ακολουθεί την ίδια ακριβώς πολιτική χωρίς παρέκκλιση στο θέμα του προσεταιρισμού των βλάχων στο ρουμανικό άρμα. Κατά την «Καθημερινή» της 2ας Μαρτίου 2012, η ρουμανική προπαγάνδα επεκτείνεται, προσπαθώντας να καλλιεργήσει ρουμανική συνείδηση στην ανατολική Σερβία και σε συμπαγείς ομάδες Βλάχων στη νοτιοανατολική Ευρώπη(ορεινοί όγκοι Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας), στα Σκόπια και την Αλβανία. Υπενθυμίζουμε ότι προ πολλών μηνών είχαμε καταθέσει παρεμφερή ερώτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, όταν ακόμη η ρουμανική δραστηριότητα ήταν σε μικρότερη κλίμακα.

 Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε περί της προσπάθειας από τη Ρουμανία προσεταιρισμού των Ελλήνων Βλάχων της Βορείου Ηπείρου;

 

  1. Ο κ. Καραμέλιος δήλωσε ότι το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς έχει σταματήσει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε. Προτίθεται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών να εκδώσει οδηγία για την επανέναρξή τους;

 

  1. Η Ρουμανική Κυβέρνηση εκτύπωσε και διακινεί «αρωμουνικό» λεξικό, αν και η βλάχικη είναι προφορική γλώσσα, με λατινικούς - ρουμανικούς χαρακτήρες. Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω Ι.Ε.Π., να προχωρήσει στην έκδοση και διανομή στη Βόρειο Ήπειρο αντιστοίχου με ελληνικούς χαρακτήρες;

 

  1. Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να χορηγεί, όπως πράττει η Ρουμανία, υποτροφίες σε Έλληνες βλαχόφωνους της Βορείου Ηπείρου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 10:17