Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 08:42

Η πρόταση για την απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας απο την Κοζάνη. -"Η κυβέρνηση οδήγησε σε ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες"

 "Η κυβέρνηση οδήγησε σε ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και υπογράμμισε:"Η κυβέρνηση οδήγησε σε ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ασφάλειας εφοδιασμού. Αποδίδει την αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε εξωγενείς παράγοντες για να κρύψει τις ευθύνες της. Οι εξωγενείς παράγοντες όμως δεν δικαιολογούν την ελληνική πρωτιά στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και το ακραίο ράλι ακρίβειας που διαρκώς οξύνεται. Παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες καθυστερούν, ενώ στις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια αγνοούνται, παρότι είχαν προετοιμαστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να αξιοποιηθούν εργαλεία δημόσιας πολιτικής εκχωρείται η πλειοψηφία του δημοσίου στη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιείται 100% η ΔΕΠΑ υποδομών, πουλιέται ο ΔΕΔΔΗΕ, υπονομεύεται η λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών που καταντούν σκιώδεις.Το κυριότερο:Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει την ίδια την πράσινη μετάβαση, λειτουργώντας μεροληπτικά υπέρ ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Κάνοντας πολιτικές επιλογές με βάση τις οποίες όλοι έχουν δυσβάσταχτο κόστος.  Οι πολιτικές αυτές επιλογέςγίνονται περισσότερο καταστροφικές στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας"

Πρόσθεσε πως "ο ξαφνικός θάνατος των λιγνιτικών περιοχών που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε από πίσω κάποιο σχέδιο, πέρα από την μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε λίγες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου".


   Σχέδιο για τη Δ. Μακεδονία βασισμένο σε 7 άξονες


Παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής.

Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε 7 άξονες:

Αποκατάσταση εδαφών των λιγνιτικών περιοχών βάσει των νέων χρήσεων γης  και βέβαια επαναπόδοση τους στις τοπικές κοινωνίες. 

Σημαντική διέξοδο για απασχόληση και οικονομική δραστηριότητα αποτελούν τα έργα δημόσιων υποδομών αποκατάστασης στα οποία μπορεί να απασχοληθεί ένα σημαντικό μέρος του δυναμικού, που τώρα απασχολείται εργολαβικά στις διαδικασίες εξόρυξης της ΔΕΗ. Η αποκατάσταση θα γίνει με κριτήρια κλιματικής ανθεκτικότητας και ουδετερότητας,θα συνοδεύεται από επενδύσεις στην τηλεθέρμανση και επενδύσεις στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, που θα ανατροφοδοτήσει τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα. Και στον όλο σχεδιασμό θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και των Δήμων της περιοχής. 

Στήριξη των ανέργων καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Μέχρι την έναρξη των παραπάνω εργασιών και των νέων επενδύσεων πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους 3000 ανέργους. Στο σχέδιό μας λοιπόν περιλαμβάνεται :Πάγωμα χρεών όσων έχουν επενδύσει σε μηχανήματα ή εξοπλισμό. Εισόδημα Έκτακτης ανάγκης σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκέσει η μετάβαση. 

Προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία. 

Προβλέπουμε :-Ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων - Ειδικό Αναπτυξιακό Νόμο - Κάλυψη μέρους του ασφαλιστικού και εργατικού κόστους για όσους επενδύουν στη περιοχή - Ειδικά φορολογικά κίνητρα - Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ειδικό Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία. 

-Δημόσιες υποδομές για έργα των ΟΤΑ - Σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις - Ηλεκτροκίνηση - Υποδομές εξωστρέφειας σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό που θα δώσουν άμεσες θέσεις εργασίας.

Καθολικό Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». 

Σχεδιάζουμε να προχωρήσει άμεσα ένα ειδικόγια τη περιοχή καθολικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και να καλύπτει το σύνολο των κτιρίων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων της Δυτική Μακεδονίας με αυξημένη έως καθολική συμμετοχή των δημοσίων πόρων, ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Κινητοποιείται έτσι άμεσα ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας που αφορά πολλούς κλάδους και παρέχεται άμεσο όφελος στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αντίστοιχο σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί για το σύνολο των δημοσίων κτιρίων ιδίως των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού.

Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία. 

Σχεδιάζουμε άμεσα να προχωρήσει η παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας με ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, πολίτες της Δυτική Μακεδονίας. Μια πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για όλη την Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από τη Δυτική Μακεδονία. Οι καταναλωτές μετατρέπονται σε παραγωγούς ενέργειας καλύπτοντας καταρχήν τις ανάγκες τους σε ενέργεια αλλά και διασφαλίζοντας επιπλέον εισόδημα. Για τον σκοπό αυτό είναι απόλυτα εφικτό να δημιουργηθούν εργαλεία χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υπάρξουν οι κατάλληλες μελέτες (οικονομοτεχνικές, χωρικής κατανομής κλπ) με ευθύνη του δημοσίου για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Περιβαλλοντικό Τιμολόγιο Ενέργειας

Επεκτείνουμε το περιβαλλοντικό/εκπτωτικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις τοπικές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος ενέργειας για την παραγωγή. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού μας και  τα μέτρα που θα λάβουμε άμεσα για τη περιοχή, την επομένη των εκλογών που θα δώσουν εντολή σχηματισμού μιας νέας προοδευτική κυβέρνηση. Και όλα αυτά είναι μέτρα με εγγυημένες πηγές χρηματοδότησης. Νέο ΕΣΠΑ, Νέα ΚΑΠ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Όλα είναι διαθέσιμα, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε με τον καταλληλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Προς όφελος της περιοχής, της κοινωνίας, των πολλών. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν διασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης και δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να τα νομοθετήσει μόλις αναλάβει την εξουσία.

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είπε ότι η κυβέρνηση του δημιούργησε 6 νέα Τμήματα και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως τα έκλεισαν, ενώ του έδωσαν τη "χαριστική βολή" με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 08:52