Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 09:00

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ερωτησή τους ζητούν τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ των λιγνιτικών περιοχών, Π. Πέρκα (Φλώρινας), Κ. Βέττα (Κοζάνης) και Γ. Παπαηλιού (Αρκαδίας) κατέθεσαν Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και

Επενδύσεων, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021 -2027 (ΠΔΑΜ) και τα υποσύνολά του, τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) - Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολης και Περιφερειών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης - που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή-. Το αίτημα κατάθεσης των ανωτέρω εγγράφων στην Βουλή συνυπογράφεται συνολικά από 29 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. 

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, το οποίο έχει ως σκοπό  τη διαχείριση των χρηματοδοτικών πόρων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων του ΠΔΑΜ και των ΕΣΔΙΜ χωρίς να γνωρίζουν το τελικό περιεχόμενο του ΠΔΑΜ  2021-2027 και των ΕΣΔΙΜ. 

Το πλήρες κείμενο του Αιτήματος Κατάθεσης Εγγράφων: 

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) 

προς τoυς κ.κ Υπουργούς:

  •  Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) που στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις 19.10.2021, το  Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021 - 2027 (ΠΔΑΜ) και τα τρία υποσύνολα του, τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ,) Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολης και Νησιών Βορείου -Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, στάλθηκαν επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα είναι και το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που εστάλη από κράτος μέλος της ΕΕ. Σε συνέδριο που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.10.2021, ο συντονιστής του ΣΔΑΜ, ο κ. Μουσουρούλης επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκε το ΠΔΑΜ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή τα ΕΣΔΙΜ είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών.

Επειδή τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) θα πρέπει να είναι συμβατά με τα ΕΣΔΙΜ τα οποία αποτυπώνουν τον σχεδιασμό για ένα βιώσιμο μεταλιγνιτικό μέλλον.

Επειδή ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση που έχει ως σκοπό  τη διαχείριση των χρηματοδοτικών πόρων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων του ΠΔΑΜ και των ΕΣΔΙΜ χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό περιεχόμενο του ΠΔΑΜ και των ΕΣΔΙΜ 

Καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής το ΠΔΑΜ και τα ΕΣΔΙΜ που  έχουν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αιτούντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη) 

Βέττα Καλλιόπη 

Παπαηλιού Γεώργιος 

Αβραμάκης Ελευθέριος(Λευτέρης)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος(Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτσης Αλέξης

      Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 09:07