Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 00:03

«Με νομοθετική ρύθμιση οι συμβάσεις έργου για προσλήψεις μηχανικών που μέσω της ΕΕΤΑ θα ενισχύσουν το έργο των Δήμων» ανακοίνωσε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος από την Καστοριά

του Σπύρου Κουταβα

Σε θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση του Κράτους,

την ενίσχυση  των Δήμων και των Περιφερειών, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση Νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ στην Καστοριά.  

Ο κ Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ως παρελθόν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου προγράμματος που θα χρηματοδοτεί την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. «Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που δημιουργούμε», δήλωσε ότι θα το ανακοινώσει από κοινού με τον πρωθυπουργό τις επόμενες δύο εβδομάδες, σημείωσε ότι θα έχει διασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους και υποσχέθηκε στους αυτοδιοικητικούς ότι δεν πρόκειται να χαθεί κανένα από τα προηγούμενα  έργα που είχαν ενταθεί στο Φιλόδημο, αντίθετα θα ενταθούν στα ΠΕΠ ενισχύοντας ταυτόχρονα την απορροφητικότητα του επιχειρησιακού προγράμματος.

Ανακοίνωσε ότι στο τρέχον εξάμηνο η κυβέρνηση θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και  ρόλων ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση την Περιφέρεια και το Κράτος.  «Θα φέρουμε ένα νέο νόμο που φιλοδοξούμε να  αποτελέσει μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική τομή στην οποία θα ξεκαθαρίζονται πλήρως ποιές αρμοδιότητες θα ανήκουν στον δήμο, στην  περιφέρεια και ποιες θα ανήκουν στο κράτος». Υποσχέθηκε ότι οι δήμοι θα ενισχυθούν με νέες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται με μεταφορά πόρων και μεταφορά του αντιστοίχου ανθρώπινου δυναμικού. «Επιθυμούμε να βάλουμε τέλος σε μια κατάσταση όπου αιτήσεις δανειοδοτήσεων αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια παραμένουν επί μακρόν στα συρτάρια υπηρεσιών» κατέληξε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε «ως πρόβλημα  και ως υβριδική δομή» την ύπαρξη του θεσμού της Αποκεντρωμένης διοίκησης λέγοντας ότι «δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έπρεπε να λύνει». Επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να την καταργήσουμε γιατί υπάρχει συνταγματική δέσμευση  αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε το βασικό κορμό των αρμοδιοτήτων της η όσες επιτρέπει το Σύνταγμα στις εκλεγμένες περιφέρειες και στους Δήμους».  

Επειδή υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης των Τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, προανήγγειλε ότι τις επόμενες δύο ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί στην νομοθέτηση λύσης, όπου μέσω της  Ελληνικής Εταιρίας τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ( ΕΕΤΑ), θα δρομολογηθούν προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στους δήμους και την ΕΕΤΑ για την πρόσληψη με συμβάσεις  έργου, μηχανικών που θα διατεθούν στους δήμους για να συμβάλλουν στην εκτέλεση μελετών και έργων. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι με την παραπάνω πρόταση θα λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δήμων ενώ την ίδια στιγμή  προφέρεται η δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να κάνει περισσότερα έργα χωρίς να χρειάζεται να δημιουργεί στρατιά υπαλλήλων αλλά να πραγματοποιεί συνέργειες με επαγγελματίες που εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στην επιλογή του προσώπου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράταξη μας είχε και έχει στελέχη που θα μπορούσαν να είναι υποψήφια για την θέση, αλλά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε μια μεγάλη ενωτική και υπερβατική κίνηση δίνοντας  την δυνατότητα σε όλο το πολιτικό σύστημα να συνδράμει στην εκλογή του προσώπου που επιλέξαμε».

Πρόσθεσε ότι μετά την κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, η εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην προεδρία της δημοκρατίας «είναι άλλη μια ουσιαστική καινοτομία που αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός είναι άδω για να ενώνει τους Έλληνες».

Την Δευτέρα το πρωί ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ενώ στην συνεχεία θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 12:03