Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 14:32

Άμεσα μέτρα για τις ελληνοποιήσεις στα αγροτικά προϊόντα και τό γάλα ανακοίνωσε ο υφ Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην Κοζάνη

του Σπύρου Κουταβα

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, οι άξονες δράσης της κυβέρνησης που η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει την δράση της είναι: η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, η είσοδος των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων στον πρωτογενή τομέα, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι έχει παρατηρηθεί νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να εισέρχονται επαγγελματικά στον κλάδο αλλά μετά από κάποιο διάστημα απογοητευμένοι να αποχωρούν με πολλούς εξ αυτών να χάνουν χρήματα και οικονομίες. Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν ενεργοί και αυτό είναι ένα στοίχημα, γιατί, ως χώρα, έχουμε πάρα πολύ γερασμένο αγροτικό πληθυσμό.

"Ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας σημαίνει ευρεία αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως τα καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων, που προκαλούν σοβαρότατες ζημιές και επηρεάζουν το εισόδημα χιλιάδων αγροτών, καθώς επίσης και τα φαινόμενα ξηρασίας και καύσωνα, που το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταθούν" κατέληξε.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο πρόβλημα των Ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων θέμα που έθεσαν ως προτεραιότητα τόσο οι εκπρόσωποι των φορέων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου όσο και οι αντιπεριφερειάρχες  κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια.  Μίλησε για δυο άμεσα μέτρα που θα παρθούν το επόμενο εξάμηνο και αφορούν: τον εντατικό έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ευρεία χρήση της νέας τεχνολογίας στην διερεύνηση της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά είτε οπωροκηπευτικών και οσπρίων είτε των προϊόντων του γάλακτος. Ανέφερε για παράδειγμα ότι θα μπορούν να ανιχνεύσουν στον έλεγχο της φέτας εάν έχει χρησιμοποιηθεί εισαγόμενο γάλα που είναι παράνομο να χρησιμοποιείται στην παρασκευή της.

Μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την μείωση του ενεργειακού κόστους στις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες με την δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών σύστημα των στις μικρές φάρμες  όπου θα μπορούν συμβάλλουν στην ραγδαία μείωση του κόστους των αρδευτικών εκμεταλλεύσεων. Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε την υπόσχεση της κυβέρνησης για τα φορολογικά κίνητρα στους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς και συνεργατικά σχήματα. 

Ερωτώμενος για το θέμα της ΔΕΗ και την επόμενη ημέρα, τόνισε ότι, «βλέπαμε το πρόβλημα να έρχεται, προειδοποιούσαμε την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το έκρυβε κάτω από το χαλί και προσπαθούσε να το μεταφέρει στην επόμενη κυβέρνηση όπως και έγινε, δημιουργώντας ακόμη χειρότερο πρόβλημα στην επιχείρηση . Συμπλήρωσε ότι «το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων άνω του 1,2 δις € ενώ το 2018 είχε ζημιές 900 εκ €».  Ο Κ. Σκρέκας ανάφερε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδια και για την ΔΕΗ, και ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνει βιώσιμη εταιρία που να παρέχει τις υπηρεσίες της.  Αναφερόμενος στο θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου και της μειωμένης παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή δήλωσε ότι περιμένει την μελέτη της που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Παγκόσμια τράπεζα για την επόμενη ημέρα της περιοχής ώστε να την εντάξουμε στο δικό μας σχέδιο. Στρατηγικό μας στόχος είναι οι άνθρωποι της δυτικής Μακεδονίας να παραμείνουν στο τόπο τους.

  Τον υφυπουργό αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, υποδέχτηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γρηγόρης Τσιούμαρης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσιούμαρης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη του αρδευτικού έργου της βόρειας ζώνης Πολυφύτου στα ευρωπαϊκά προγράμματα , ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Άμπας, του ανέφερε ότι το 95% του παραγόμενου γάλακτος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας φεύγει από την περιοχή και υφίσταται επεξεργασία σε γειτονικές περιφέρειες. «Είμαστε μια αποικία κ. υπουργέ» του ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης στη δημιουργία δομών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του παραγόμενου γάλακτος.

    Αυτή την ώρα ο κ. Σκρέκας επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού των Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί οινοποιεία στην Σιάτιστα και τους συνεταιρισμούς ροδακινοπαραγωγών στο Βελβεντό Κοζάνης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 20:27