Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 10:51

O Kώστας Σέλτσας προτείνει δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την νέα μονάδα βιομάζας που θα γίνει στο Αμύνταιο

Οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης και του νέου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης,

δημιουργώντας ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς, όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες, σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις, σε δασικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, να έχουν άμεση και ενεργή εμπλοκή σε ενεργειακά σχήματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών που θα συμμετέχουν στα σχήματα και κυρίως να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων με κοινή πάντα συνισταμένη το στοιχείο της εντοπιότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας ενεργειακής κοινότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει και εντός των ορίων της εκλογικής μου περιφέρειας στα πλαίσια της νέας μονάδας βιομάζας 25 MW που πρόκειται να κατασκευάσει η ΔΕΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στο Αμύνταιο Φλώρινας. Η μονάδα αυτή θα παράγει ενέργεια από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, όπως άχυρο σιτηρών και καλαμποκιού, από ξυλεία του δάσους και υπολείμματα δασικών εργασιών που υπάρχουν άφθονα στην δυτική Μακεδονία, καθώς και από παραπροϊόντα γεωργικών βιομηχανιών. Η προμήθεια της μονάδας αυτής θα μπορούσε κάλλιστα να γίνεται από μια πρότυπη και οργανωμένη ενεργειακή κοινότητα με έδρα την περιοχή μας ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Η κλιματική αλλαγή και τα νέα οικονομικά δεδομένα απαιτούν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Αυτή η μετάβαση όμως πρέπει να γίνει με όρους τοπικότητας, συνεργασίας, δημοκρατίας και κυρίως βιωσιμότητας. Το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνει ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον και βάζει στην πρώτη γραμμή τις τοπικές κοινωνίες. Τα οικονομικά κίνητρα και τα μέτρα στήριξης των ενεργειακών κοινοτήτων είναι πολλά. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά.                

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 10:53