Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 16:19

Ε. Αποστόλου απο την Καστοριά: Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή εντος 60 ημερών των παραγωγών απο τις εμπορικές αλυσιδες

του Σπύρου Κουταβα

«Έως τις 25 Οκτωβρίου 2017 θα αρχίσει η άμεση καταβολή του ποσού των  ενισχύσεων σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70%»,  ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου κατά την περιοδεία του σε αγροτικές περιοχές της Καστοριάς.

Στην συνάντηση του με δενδροκαλλιεργητές μήλων και κτηνοτρόφων στην κατάμεστη αίθουσα ταυ πολιτιστικού κέντρου Πολυκάρπης Καστοριάς, ο Ευάγγελος Αποστόλου ανέφερε ότι το 2016 ήταν μια καλή χρόνια για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων κα λαχανικών που άγγιξαν τα 1.6 δις €.

Ανακοίνωσε ότι «η μηλοκαλλιέργεια  από το 2018 εντάσσεται για πρώτη φορά  στις συνδεδεμένες ενισχύσεις» που καταβάλει το υπουργείο και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν το επόμενο βήμα να ενταχθούν σε ομάδες παραγωγών , συνεταιρισμούς προκειμένου να υπερασπιστούν καλύτερα τον αγροτικό χώρο.

Όπως ανέφερε την προσεχή βδομάδα έρχεται σε συζήτηση στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής μια μεγάλη  μεταρρύθμιση που θα βάλει τέλος στην  μάστιγα που ταλανίζει την εμπορία νωπών  αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.  Θα αναγράφεται ρητά σε όλα τα γαλακτομικά προϊόντα η χώρα άρμεξης ακόμη και εάν πρόκειται για χώρα εκτός; ΕΕ, καθώς επίσης και σε όλα τα προϊόντα κρέατος. Επίσης η  ένδειξη  θα αποτυπώνεται ακόμη και στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών.  Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά τις πληρωμές των παραγωγών από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα μπει τέλος στις μεταχρονολογημένες επιταγές που ενώ οι παραγωγοί παραδίδουν προϊόντα νωπά πληρώνονται μετά από 12 η 14 μήνες. «Οι μεγαλύτεροι πιστωτές των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων είναι σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων» κατέληξε.  Επισήμανε ότι «στις ρυθμίσεις που έχουμε ετοιμάσει  θα προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα, ποινικές ρήτρες ακόμη και διαγραφή από το μητρώο εκείνων που δεν θα καταβάλουν τα χρήματα στο χρονικό περιθώριο των 60 ημερών και θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μακροχρόνιες επιταγές του Έλληνες παραγωγούς». Κάλεσε τους καλλιεργητές να συνενωθούν σε ομάδες η σε επιχειρηματικά σχήματα και να υποστηρίξουν την προσπάθεια για την οποία αναμένονται  αντιδράσεις από γνωστούς κύκλους.

 Νωρίτερα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των μηλοπαραγωγών της Καστοριάς όπου οι δενδροκαλλιεργητές του ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για την άρδευση των εκτάσεων τους. Ο Ευάγγελος Αποστόλου ανέφερε ότι υπάρχει υποχρέωση και απαράβατος κανόνας από την ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα προγραμματιζόμενα αρδευτικά έργα να έχει προβλεφθεί όχι μόνο η εγκατάσταση αλλά και η χρήση μετρητών νερού σε όλες ανεξαιρέτως τις αρδεύσεις ακόμη και σε αυτές που γίνονται με αυτοσχέδιες γεωτρήσεις. Όπως εξήγησε «υπάρχει περιθώριο της προετοιμασίας έως το 2020 και στην σύνταξη της νέας ΚΑΠ θα περιγράφεται με ακρίβεια εάν θα υπάρχει και σε τι ύψος η τιμολόγηση του νερού».

 Ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ Δημοσθένης Μωυσιάδης ανέφερε ότι «η απαράδεκτη και εκβιαστική συμπεριφορά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων απέναντι στην παραγωγή μας άνοιξε τα μάτια να ψάξουμε άλλες αγορές για την διάθεση των μήλων μας»

 Σήμερα από τους 15.000 τόνους μήλων που παράγονται στην Καστοριά το 85% προωθείται σε Αραβικές χώρες και εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Συρία θα απορροφούταν και το σύνολο της παραγωγής των κηπευτικών προϊόντων. Ο ΓΕΟΚ που σήμερα λειτουργεί ως ομάδα παραγωγών κατέχει την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές σε ότι αφορά το μήλο που θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα της αγροτικής παραγωγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 19:53