Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 11:26

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Δ.Ε ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΣτην νέα ερώτηση του, προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. 
«Δημιουργούνται  μεγάλα ερωτηματικά από τις αποφάσεις και τις  μεθοδεύσεις της κας Διαμαντοπούλου, για τα ανώτατα ιδρύματα του νομού Κοζάνης» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.   
Συγκεκριμένα στην ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή στις 12/3/2010 με Αρ. Πρωτ. 7429/12.3.10 αναφέρονται τα εξής :

«Με πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διορίστηκε η νέα Διοικούσα Επιτροπή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στη νέα σύνθεση δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα από τα 110 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Εύλογα, δημιουργούνται απορίες και ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα αυτής της απόφασης, που ενισχύονται από το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στα όρια για να γίνει αυτοδύναμο προκηρύσσοντας εκλογές και αποκτώντας πρυτανεία. Άρα η χρησιμοποίηση μελών του ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Νέα Διοικούσα θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά αλλά και καταλυτικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του παραπάνω στόχου, αφού γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τα προβλήματα, τις προοπτικές και ως εκ τούτων, ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ταχύτητα δράσεων άρα αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις προκλήσεις και στις επιταγές της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Άλλωστε, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και κατέχουν όλα τα προσόντα που απαιτούνται για την επιλογή τους.

Η απόφαση του Υπουργείου δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία η οποία εδώ και χρόνια εκφράζεται δια των φορέων της και επιθυμεί την αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου ως μοχλό πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Και ενώ ανέμενε τη δρομολόγηση της αυτοδυναμίας, αντ’ αυτού ορίστηκε η νέα Διοικούσα από την οποία μάλιστα αποκλείστηκε το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ότι το Πανεπιστήμιο είναι αποκομμένο από τα τοπικά κοινωνικά δρώμενα. Στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την ίδρυση του, ενισχύονται τελικά αντί να απαλείφονται.

Επίσης, τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μέσω του ΕΣΔΕΠ το οποίο είναι συνδικαλιστικό όργανο, κατέθεσαν στο Υπουργείο πρόταση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή στην 9μελή Διοικούσα επιτροπή των έξι (6) προέδρων των τμημάτων του Πανεπιστημίου καθώς και του Κοσμήτορα, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου την επιλογή στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, η οποία και τελικώς δεν ευοδώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί για ευνόητους λόγους, ότι Πρόεδροι των Τμημάτων είναι εκλεγμένοι από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

 Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.     Με ποια κριτήρια έγινε ο διορισμός των μελών της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας;

2.     Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν, ως μέλη της Διοικούσας, καθηγητές – μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας;

3.     Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου για την αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας; Επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ή δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον;

4.     Προχώρησε το Υπουργείο στον απολογισμό του έργου της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής και εάν ναι, πως το αξιολόγησε;

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι εξής 7 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:

1.     Ευστάθιος Κωνσταντινίδης (Βουλευτής Ν. Φλώρινας)

2.     Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Βουλευτής Β’ Αθήνας)

3.     Γεώργιος Κασαπίδης (Βουλευτής Ν. Κοζάνης)

4.     Ζήσης Τζηκαλάγιας (Βουλευτής Ν. Καστοριάς)

5.     Γιώργος  Βαγιωνάς (Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής)

6.     Κώστας Κουκοδήμος (Βουλευτής Ν. Πιερίας)

7.     Λευτέρης Αυγενάκης (Βουλευτής Ν. Ηρακλείου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 11:55