Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 10:22

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ EUROGROUP-ECOFIN ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΟ υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνόδου των EUROGROUP-ECOFIN στις Βρυξέλλες (15-16 ΜΑΡΤΙΟΥ). Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
Από την τελευταία συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών  πριν από ένα μήνα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν κινδύνους στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και  Ανάπτυξης. Είναι γνωστό ότι πήραμε δύσκολες αποφάσεις για επιπρόσθετα μέτρα, που αντιστοιχούν σε 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, και από την πλευρά των δαπανών, όπως ονομαστικές μειώσεις από το μπόνους στο δημόσιο τομέα, αλλά και από την πλευρά των εσόδων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Τα  μέτρα αυτά είναι δύσκολα. Είναι  δύσκολα για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, όμως, αναγνωρίζουν ότι είναι αναγκαία για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι ομόλογοί μου Υπουργοί Οικονομικών, εκφράστηκαν χθες και σήμερα στο Eurogroup και στο E
cofin με εξαιρετικά θετικό τρόπο για αυτές τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Η γενική αίσθηση είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που χρειάζεται να κάνει, για να μπορέσει να επιβεβαιώσει τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος και να βάλει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη βάση.

 

Ταυτόχρονα, είναι σαφές – και αυτό αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Τρισέ – ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα προχωρά και μάλιστα είναι μπροστά και από τις ημερομηνίες. Προχωρά τόσο όσο προς τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και ως προς την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010. Θυμίζω ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 1 δις ευρώ, όταν το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2009 για την ίδια περίοδο ήταν 4 δις ευρώ.

Άρα, λοιπόν, προχωράμε. Προχωράμε θετικά, με σιγουριά, με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει ότι  οι προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες πολίτες δεν θα πάνε στον βρόντο, αλλά θα καταλήξουν σε μια χώρα με πιο βιώσιμα οικονομικά και καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για όλους.

Ταυτόχρονα,  χθες, πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση από το Eurogroup σε σχέση με την εξειδίκευση της δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για έναν μηχανισμό στήριξης των χωρών που θα τον έχουν ανάγκη, για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, γιατί έγινε ένα πολύ θετικό βήμα και έγινε μια συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός παρόμοιου μηχανισμού και οι χώρες της Ευρωζώνης παρέπεμψαν την τελική απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γίνει  πολλές τεχνικές συζητήσεις γύρω από  το πώς θα μπορούσε να στηθεί ένας παρόμοιος  μηχανισμός. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της χθεσινοβραδινής συζήτησης. Οι χώρες έβαλαν τις απόψεις τους στο τραπέζι, σε μια πολύ δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και φύγαμε με μια ξεκάθαρη βούληση δημιουργίας παρόμοιου μηχανισμού, εάν τον χρειαστεί η Ελλάδα. Πρέπει να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματική βοήθεια από τους ομολόγους της, από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Έχει ζητήσει πολιτική στήριξη, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, ένα υπέρογκο κόστος δανεισμού με τα σημερινά υψηλά spreads, για να ομαλοποιηθεί η αγορά και να μπορέσει έτσι να αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης ότι οι θυσίες που κάνει δεν μεταφράζονται απλώς σε επιτόκια για τους δύσκολους όρους του δανεισμού.  

Άρα, λοιπόν, από χθες και σήμερα φεύγουμε με ένα πολύ θετικό σήμα, τόσο για  τη δουλειά που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση όσο και για τις προοπτικές της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης, για την περίπτωση που η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα, σε κάποια άλλη στιγμή, το χρειαστεί.

Παρακαλώ  τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Yπουργέ, έχετε πάρει διαβεβαιώσεις από εταίρους σχετικά με το εάν είναι διατεθειμένοι, και εάν είναι όλοι διατεθειμένοι, να μας βοηθήσουν, εφόσον χρειαστεί; Είπατε, φυσικά, ότι δεν έχουμε ζητήσει τίποτα, αλλά αυτά πρέπει να προετοιμαστούν.

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, τα οποία πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Για το ποιες ακριβώς χώρες θα συμμετάσχουν σε ένα μηχανισμό, που, από ό,τι φαίνεται, θα είναι σε εθελοντική βάση, με μια διμερή ή πολυμερή λογική. Τους ακριβείς όρους ενός παρόμοιου μηχανισμού, το βάθος χρόνου στο οποίο μπορεί να γίνει, τους μηχανισμούς ενεργοποίησης. Όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα αποτυπωθούν και θα διευκρινιστούν. Αυτό το οποίο είναι απολύτως σαφές, είναι ότι η πολιτική βούληση εκφράστηκε χθες και εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η δανειοδότηση αυτή θα είναι με διαφορετικούς όρους; Θα διαπραγματευτούμε διαφορετικά με κάθε χώρα για το επιτόκιο ή θα είναι ένα ενιαίο;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού, όταν πρώτον, δεν έχει ζητηθεί από την Ελλάδα και δεύτερον, δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί ακόμη. Αλλά σίγουρα δεν θα είναι μια κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται χωριστά με κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παίξει ρόλο στο ενδιάμεσο και η Κομισιόν;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτή είναι η λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι υπάρχει ξεκάθαρη βούληση και από την πλευρά της Γερμανίας; Και κάτι ακόμη: εάν τεθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη  εβδομάδα, υπάρχει χρόνος να συζητήσουν για επιτόκια, για τεχνικές λεπτομέρειες; Μπορεί μια Σύνοδος Κορυφής να ασχολείται με τεχνικά θέματα; Θα υπάρχουν μέχρι τότε ξεκάθαρα πράγματα;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι προφανές ότι μια Σύνοδος Κορυφής παίρνει πολιτικές αποφάσεις και δεν ασχολείται με τεχνικές λεπτομέρειες. Θα υπάρξει μια εισήγηση στη Σύνοδο Κορυφής, μπορεί να παρθεί απόφαση. Μπορεί να μην είναι έτοιμοι να πάρουν απόφαση. Αλλά σίγουρα θα σηματοδοτηθεί το κατά πόσο προχωράμε σε μια τέτοια κατεύθυνση ή όχι.

Όσο για τη Γερμανία, στην οποία αναφερθήκατε, κάθε χώρα έρχεται στο τραπέζι  με τις δικές της θέσεις, με τα δικά της πολιτικά, συνταγματικά ζητήματα. Η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό. Δεν είναι αρνητική επί της αρχής, διότι και η Γερμανία έχει προσυπογράψει την δήλωση των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από ένα μήνα, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες, και αν χρειαστεί, να στηρίξουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Άρα, λοιπόν, το ζητούμενο είναι οι διαδικασίες, ο χρόνος και οι λεπτομέρειες, οι οποίες παραμένουν για να αποσαφηνιστούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο να αναμένετε, σ’ αυτό που ονομάζετε πολιτική συμπαράσταση;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποτέ δεν πρέπει να προδικάζουμε τις αποφάσεις ενός Συμβουλίου Κορυφής. Στις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρθηκε στην εισήγηση που θα κάνει ο ίδιος στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα δούμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, όταν φθάσουμε εκεί. Καλό είναι οι αποφάσεις να παρθούν σύντομα, να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι επίσης σαφές ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους βελτιώνονται όσο οι αγορές και οι ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης, τη συνέπειά της και την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε για τους όρους με τους οποίους θα δανειστούμε. Θα είναι καινούργιοι όροι;  Επίσης, θέλω να μου απαντήσετε στο εξής. Αν ζητούσαμε αύριο βοήθεια, θα μπορούσαμε να την πάρουμε αύριο;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς τους όρους, εάν εννοείτε όχι τόσο τους χρηματοδοτικούς όρους,  αλλά τους πολιτικούς, είναι σαφές ότι η Ελλάδα έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο έχει θέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών. Αυτό το πλαίσιο είναι δεσμευτικό και με αυτό το πλαίσιο θα είναι η όποια δυνητική χρηματοδότηση. Από την άλλη, ως προς το ερώτημά σας, αν η Ελλάδα ζητούσε αύριο βοήθεια, αν θα την έπαιρνε και αύριο, το πλαίσιο αυτό είναι, αλλά δεν ζητάς ποτέ κάτι, πριν ξέρεις τι πρόκειται να σου δοθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια συμπληρωματική επί προηγούμενης. Επειδή ο κ. Μπαρόζο είπε «στήριξη υπό προϋποθέσεις», μήπως αυτές οι προϋποθέσεις είναι να σας ζητήσουν μια επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε καταθέσει και η απόφαση του Συμβουλίου λέει πολύ σαφή πράγματα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Περιέχει χρονοδιαγράμματα και άλλα συγκεκριμένα ζητήματα. Όλα αυτά, θα τηρηθούν στο ακέραιο. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτό. Αλλά να το ξεκαθαρίσουμε. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, αυτό που θα ήθελε είναι πολιτική στήριξη με ποια έννοια: θα θέλαμε να υπάρχει ένα γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι και μακάρι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ζητήσουμε τη βοήθεια;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αίτημα από την πλευρά της ελληνικής  Κυβέρνησης. Εξακολουθούμε να χρηματοδοτούμε το ελληνικό χρέος με βάση το χρονοδιάγραμμα που άρχισε στις διεθνείς αγορές. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την αποκλιμάκωση των spreads. Ελπίζουμε να συνεχίσει αυτή η αποκλιμάκωση, η οποία έχει   ξεκινήσει με αφορμή και τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική Κυβέρνηση. Και αναλόγως θα πάρουμε και τις αποφάσεις μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 10:32