Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 15:01

ΕΒΕ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣΣε ευρεία σύσκεψη το απόγευμα (18.00) της Δευτέρας 15 Μαρτίου καλεί όλους τους εμποροβιοτέχνες, επαγγελματικούς οργανισμούς και φορείς του Νομού αλλά και τους εκπροσώπους των καταναλωτών, των εργαζομένων και υπαλλήλων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης προκειμένου από κοινού να προωθηθεί ένα «σύμφωνο στήριξης της τοπικής κοινωνίας». Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης ο πρόεδρος Χρήστος Σάββας αναφέρθηκε στους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχεται η ελληνική κοινωνία αλλά και η αγορά από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τόνισε πως «στόχος του συμφώνου, που επιθυμεί το ΕΒΕ να προωθήσει, είναι, με την κοινή βούληση όλων, να απαντήσουμε δυναμικά, με δημιουργική σκέψη και λύσεις και όχι με αδράνεια και στασιμότητα, στα νέα οικονομικά μέτρα που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και μάλιστα πλήττουν αποδοχές που μέχρι σήμερα αξιοποιούνταν για απαραίτητες καταναλωτικές δαπάνες (όπως ο 13ος και 14ος μισθός) και απειλούν με συρρίκνωση κάθε επιχείρηση».

Στην ευρεία σύσκεψη σκοπός είναι να ακουστούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν από όλους δίνοντας μια προοπτική στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και βέβαια μια λύση στους καταναλωτές που αναζητούν ευκαιρίες αγορών.

Ήδη το ΕΒΕ Ν. Κοζάνης έχει έτοιμες κάποιες προτάσεις που αναμένεται όπως τόνισε ο κ. Σάββας να τις καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου.

«Θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, αλλά και τη μεταποίηση, όπου και όσο είναι δυνατό, να απορροφήσουν, καταρχήν εν όψει του Πάσχα (και το εξετάζουμε για αργότερα), την αύξηση του ΦΠΑ, απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από μια επιβάρυνση, η οποία σύμφωνα με το ύψος της ετήσιας ιδιωτικής κατανάλωσης στη χώρα μας ξεπερνά το 1,3δις ευρώ», σημείωσε.

Μια άλλη πρόταση που διατυπώθηκε από τον Οικονομικό Επόπτη του ΕΒΕ κ. Σιαμπανόπουλο έχει να κάνει με την έκδοση ειδικής εκπτωτικής κάρτας που μπορεί να διανεμηθεί από την τοπική αγορά σε κοινωνικές ομάδες (θα συζητηθεί ποιες θα είναι αυτές) που πλήττονται βάναυσα από τα οικονομικά μέτρα. Επίσης θα δοθεί έμφαση και στην αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών που θα ευαισθητοποιούν τους καταναλωτές για να στηρίξουν την τοπική αγορά.

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως το μέλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι να κερδίσουμε, αλλά να κρατηθούμε όρθιοι. Να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να συντηρηθούμε», τόνισε ο κ. Σάββας.

Ο γ.γ. του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αυτής της ευρείας σύσκεψης και στην ανάγκη ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της περιοχής να έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους καταναλωτές και τους εργαζομένους για το κοινό καλό.

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε από τον κ. Σάββα και στις πρωτοβουλίες του ΕΒΕ, ως συμβούλου της πολιτείας, για την προώθηση καίριων ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη του. «Μας ικανοποιεί το γεγονός πως πολλά από τα υπομνήματα με προτάσεις μας για την αντιμετώπιση άμεσων θεμάτων ρευστότητας και οφειλών προς ΟΑΕΕ και ΔΟΥ, που στείλαμε τόσο ως Επιμελητήριο Νομού Κοζάνης, όσο και δια μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στα αρμόδια υπουργεία, ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Η ρύθμιση για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, με εγγυημένα δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών είναι σημαντική και θα δώσει ανάσα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία», επισήμανε.

Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης τόνισε πως «μπορεί να είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος δανεισμού της χώρας μας από τις αγορές του εξωτερικού, σε καμία περίπτωση όμως από μόνα τους δεν θα είναι αποτελεσματικά, χωρίς την προώθηση και ενεργοποίηση παράλληλων μέτρων ανάπτυξης. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περιστολή των δημοσίων δαπανών – όχι μέσω της περιστολής των αμοιβών μισθωτών και συνταξιούχων – αλλά μέσω του ελέγχου της σπατάλης που γίνεται σε άσκοπες προμήθειες και σε φορείς που δεν προσφέρουν τίποτα, παρά διογκώνουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Επίσης πιστεύουμε ότι άμεσα θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ ώστε να δημιουργηθούν επενδύσεις στη χώρα, ικανές να φέρουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν την απασχόληση».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΒΕ Ν. Κοζάνης ήδη έχει προσκαλέσει στην περιοχή τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σπυράκο που όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται εδώ στις 24 Μαρτίου.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΟΡΔΑΙΑ 2010
 

altΑπό 21 έως 25 Απριλίου θα διαρκέσει η δεύτερη έκθεση, με τον τίτλο «Εορδαία 2010», ειδών κατοικίας, αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων και πολιτιστικών συλλόγων στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Νομού Κοζάνης Χρήστος Σάββας όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος απηύθυναν κάλεσμα στους επιχειρηματίες – επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους να συμμετάσχουν στην έκθεση.

Το Επιμελητήριο, όπως τόνισε ο κ. Σάββας, θα επιδοτήσει το 20% επί του συνολικού τιμήματος του ενοικίου για μέχρι 40 τ.μ.

«Ο εμπορικός κόσμος της Πτολεμαΐδας είναι ικανοποιημένος που βλέπει αυτή την έκθεση να γίνεται θεσμός. Καλούμε όλους τους επαγγελματίες να λάβουν μέρος», τόνισε ο κ. Καλαϊτζόπουλος. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της εμποροπανήγυρης στην Πτολεμαΐδα.       

 

 
                                    
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 16:08