Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 02:24

ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ DEBATE ΔΑΚΗ - ΠΑΠΑΪΟΡΔΑΝΙΔΗ

ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ DEBATE ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝΣε κλιμα αυξημένης πολιτικής πόλωσης και λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών πραγματοποιήθηκε το debate των υποψήφιων Περιφερειαρχών. Τα θέματα που τέθηκαν ήταν αρκετά με αυτά του τοπικού πόρου, του μέλλοντος της ΔΕΗ, του Α.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και των προτεραιoτήτων που θέτει ο κάθε συνδυασμός να κυριαρχούν.

Ξεκινώντας από το θέμα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της περιοχής, ο κ. Παπαϊορδανίδης επισήμανε τον καταλυτικό τους ρόλο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, την σπουδαιότητα της προτεραιότητας που πρέπει να έχει το θέμα των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου αλλά και το γεγονός πως η ύπαρξη ενός αξιόλογου Α.Ε.Ι. στην Δυτική Μακεδονία είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Στον αντίποδα ο κ. Δακής αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα της πορεία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την περιοχή , μίλησε για ανάγκη δημιουργίας ιατρικής σχολής και αναφέρθηκε στον ρόλο που οφείλει να παίξει το υπουργείο παιδείας προκειμένου να δωθούν λύσεις στα θέματα του πανεπιστημίου Στην συνέχεια, κι όταν η κουβέντα πέρασε στο θέμα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τον κ. Παπαϊορδανίδη να ζητά εξηγήσεις από τον κ. Δακή για το γεγονός πως από τα 526 εκ. Ευρώ του ΕΣΠΑ, μόλις 3 έργα έχουν ενεργοποιηθεί ενώ η απορροφητικότητα μένει στο χαμηλότατο 3% επί του συνολικού ποσού.
Επισημάνε πως τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν επικίνδυνα μιας και το ΕΣΠΑ
“κλείνει” σε βάθος διετίας, ενώ τόνισε και την σπουδαιότητα της σωστής προετοιμασίας των διοικητικών δομών της περιφέρειας προκειμένου να επιτευχθεί άριστη αξιοποίηση του Ε’ Κ.Π.Σ. που έχουμε μπροστά μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δακής ο οποίος μίλησε για καλύτερη σύνθεση διοικητικών δομών προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απορόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει με νούμερα και ποσά τόσο για τις αποροφήσεις χρηματοδοτήσεων που ήδη τρέχουν όσο και για τις μέλλουσες.

 Θεωρώντας αόριστες κάποιες τοποθετήσεις του κ. Δακή, ο κ. Παπαϊορδανίδης αντέδρασε θέτοντας ερωτήματα σχετικά με μεγάλα ποσά που δόθηκαν από τον τοπικό πόρο προκειμένου να διαφημιστεί το έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και ζήτησε από τον κ. Δακή να αναφερθεί έστω σε ένα έργο επί των ημερών του σαν Νομάρχης, όπου χρήματα του τοπικού πόρου χρηματοδότησαν ένα έργο το οποίο έδωσε μόνιμες θέσεις εργασίας. Ο κ. Δακής απάντησε λέγοντας πως τα ποσά που αναφέρθηκαν εγκρίθηκαν απο την διοίκηση και τους Γ.Γ. της Περιφέρειας ενω αναφορίκα με τα έργα προσπάθησε να υποβαθμίσει το ερώτημα του κ. Παπαιορδανίδη, αποφεύγοντας επί της ουσίας να δώσει απάντηση.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποιο θα ήταν το πρώτο έργο του οποίου θα ζητούσαν άμεσα την υλοποίηση του στο υπουργικό συμβούλιο ενώπιον του πρωθυπουργου όταν κατέλθουν σε αυτό σαν νέοι Περιφειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Δακής ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν τα έργα που συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή. Με την σειρά του ο κ. Παπαϊορδανίδης, αντέτεινε πιο συγκεκριμένα την σπουδαιότητα της κατασκευής και λειτουργίας της Ε’ μονάδας της ΔΕΗ, αντιρυπαντικής τεχνολογίας, τόσο για τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει όσο και για την συμβολή της στην ανάπτυξη και την ενεργειακή πρωτοκαθεδρία της περιοχής.

Μένοντας στον θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Δακής ερωτήθηκε για το αν εισπράτονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη ΔΕΗ. Η απάντηση ήταν πως ναι, τα πρόστιμα εισπράτονται ενώ αναφέρθηκε σε έντονο ύφος και στην τροπολογία του 2001 σύμφωνα με την οποία τα εδάφη που εκμεταλεύται η ΔΕΗ μένουν σε αυτή και δεν αποκαταστόνται προκειμένου να επιστραφούν στις κατά τόπους κοινωνίες. Απο την πλευρά του ο κ. Παπαϊρδανίδης επισήμανε πως τα πρόστιμα όσο θεμιτά και ορθά να επιβάλλονται δεν αποτελούν λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής και τόνισε πως το ζητούμενο είναι μέσα απο καθαρές λιγνιτικές μονάδες και εκμετάλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να παραμείνει η περιοχή μας το ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Κατα την διάρκεια της συζήτησης δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τόνοι ανέβηκαν άλλες φορές για ζητήματα κατανομής χρόνου στην συζήτηση και άλλες φορές με ευθείες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών κατά τις οποίες έθεταν ευθεία ερωτημάτα ο ένας στον άλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 14:56