Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pliakisτου Μανώλη Πλιάκη*

Σύγχρονα δεδομένα που αφορούν όλους μας.
Η παιδική και η εφηβική ηλικία θεωρούνται από τα πιο σημαντικά στάδια για την αρμονική σωματική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Και οι δυο αυτές ηλικιακές ομάδες χαρακτηρίζονται από έντονη ανάπτυξη, με αυξημένες διατροφικές ανάγκες.

Όσο πιο αρμονική είναι η διατροφή και η σωματική ανάπτυξη σε αυτές τις ηλικίες, τόσο καλύτερη θα είναι η υγεία και στην ενήλικη ζωή.
Συνεπώς, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη σημασία της ορθής διατροφής για τη σωστή ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Όσο πιο αρμονική είναι η διατροφή και η σωματική ανάπτυξη σε αυτές τις ηλικίες, τόσο καλύτερη θα είναι η υγεία και στην ενήλικη ζωή.
Τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευχάριστα για τον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Δεκέμβριος 2003) περί-που 1 στα 5 ελληνόπουλα παιδικής και εφηβικής ηλικίας θεωρείται πως έχει περιττά κιλά σε σχέση με το ύψος και την ηλικία του. Εάν το θέμα του βάρους και της σωστής ανάπτυξης δεν ¨λυθεί¨ μέχρι την ηλικία των 18 ετών, τότε δυστυχώς οι κίνδυνοι για την υγεία στην ενήλικη ζωή αυξάνονται.
Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την έκρηξη της παχυσαρκίας στον ελληνικό πληθυσμό. Η έλλειψη σπιτικού φαγητού από την οικογένεια, η μη σωστή λειτουργία σχολικών κυλικείων, οι αλυσίδες ταχυφαγείων (fast food), η έλλειψη ελεύθερου χρόνου από τα παιδιά λόγω φροντιστηρίων για να μπορέσουν να ασκηθούν συστηματικά, τα πρότυπα που δημιουργούνται από τα ΜΜΕ για τον νέο τρόπο ζωής είναι μερικοί από αυτούς. Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζουν η οικογένεια, το σχολείο, η Πολιτεία και όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά.
Για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση στο θέμα θα πρέπει να το προσεγγίσουμε πολύπλευρα. Αρχικά θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, δηλαδή στην καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του ελαιολάδου ως βασικού είδους διατροφής και της μηδαμινής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού, λιπαρών σνακ (πατατάκια, γαριδάκια κ.α.) και αλλαντικών. Για να μπορέσουν αυτές οι αρχές να γίνουν τρόπος ζωής, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση στα σχολεία, η σωστή επιμόρφωση των γονέων, το κατάλληλο ενδιαφέρον από τα παιδιά και οι σωστοί έλεγχοι από την Πολιτεία.
Με μια συντονισμένη και μεθοδική προσπάθεια όλων μας, μπορούμε να ζητάμε ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον για μας και για τα παιδιά μας...

Ο Μανώλης Πλιάκης είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πανεπιστήμιο Αθηνών*