Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pliakisτου Μανώλη Πλιάκη*

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου αποτέλεσαν οι πολλές ερωτήσεις που σχετίζονται με θέματα μετρήσεων, βάρους και διατροφής. Παρακάτω συνοψίζω τις βασικότερες από αυτές και παραθέτω απαντήσεις.

Μπορώ να ακολουθήσω μια δίαιτα μόνος μου;
Είναι απαραίτητο η κάθε διατροφή ...

να βασίζεται σε ατομικά χαρακτηριστικά όπως βάρος, ηλικία, ιατρικό ιστορικό. Σε ένα διαιτολογικό γραφείο μπορούν να μετρηθούν με μεγάλη ακρίβεια το σωματικό λίπος, ο μεταβολισμός και με βάση τις ατομικές ανάγκες, τις διατροφικές προτιμήσεις και τα ωράρια να καθορισθεί μια εξατομικευμένη και υγιεινή διατροφή. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και η τακτική παρακολούθηση για τον έλεγχο του βάρους και η επίλυση τυχόν προβλημάτων ή αποριών.

Γιατί πρέπει να μετρήσω το λίπος μου;
Με την μέτρηση του βάρους και του ύψους έχουμε μια γενική πρώτη εικόνα για το σώμα μας. Στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε το σωματικό λίπος, έτσι ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια το ιδανικό μας βάρος. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να μετρηθούν και τοπικά σημεία λίπους (μέση, λεκάνη, κοιλιά, χέρια, πλάτη), έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύστασης και ανάπτυξης του σώματος.

Γιατί πρέπει να μετρλησω το μεταβολισμό μου;
Υπάρχει γενικώς η ερώτηση γιατί δεν χάνω βάρος ενώ προσέχω ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι χάνουν εύκολα κιλά. Στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε μεταβολισμό του σώματος, δηλαδή τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας ατομικά και ξεχωριστά για να πραγματοποιεί τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή ,καρδιακή λειτουργία). Με βάση αυτό αλλά και τις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες (οικιακά, ατομική εργασία, προπόνηση), μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μας και να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα με την διατροφή μας.

Ειναι ξεχωριστή η κάθε διατροφή;
Έχοντας μετρήσει τα ατομικά χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος, ηλικία, σωματικό λίπος, μεταβολισμό), το επόμενο βήμα είναι το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό. Στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ λαμβάνουμε υπόψη θέματα υγείας, ατομικές ασθένειες, λήψη φαρμάκων και φυσικά τις προτιμήσεις και τις αποστροφές του καθενός. Η κάθε διατροφή είναι ξεχωριστή και βασίζεται στα ωράρια εργασίας, στον τρόπο ζωής και δεν διαχωρίζει το άτομο που κάνει διατροφή από το κοινωνικό σύνολο (οικογένεια, παρέες, εκδηλώσεις).

Τα παιδιά, να κάνουν διατροφή;
Για τα παιδιά παιδικής και εφηβικής ηλικίας (6 μέχρι 16 ετών) η διατροφή δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και απαραίτητη. Στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ η διατροφή στα παιδιά δεν είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, αλλά γίνεται εύκολα και ευχάριστα. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να τρώνε πρωινό, να παίρνουν μαζί τους γεύμα από το σπίτι στο σχολείο, να τρώνε το ίδιο γεύμα με την οικογένεια, αλλά να μην νιώθουν αποκομμένα από την παρέα και τις συναναστροφές τους.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα διατροφής;
Πολύς λόγος γίνεται για το εάν πρέπει και πότε μπορεί κάποιος να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ η σύσταση για συμπληρώματα διατροφής γίνεται ατομικά και όταν αυτό είναι απαραίτητο (αθλητές για μυϊκή ενδυνάμωση, παιδιά που κουράζονται εύκολα, αύξηση αθλητικής απόδοσης, τόνωση και ενίσχυση του οργανισμού). Όλα τα συμπληρώματα προέρχονται από φαρμακείο και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

 

Ο Μανώλης Πλιάκης είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πανεπιστήμιο Αθηνών*