Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 14:15

Καλλιέργεια ακριβείας με Drone πάνω από τα Κροκοχώραφα της Κοζάνης

Την πρώτη πτήση εργασίας πάνω από τα Κροκοχώραφα  της Κοζάνης πραγματοποίησε το Drone τύπου Xbee του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Το μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα πέταξε πανω από περιοχές με διαφορετικά γεωγραφικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά όπου καλλιεργείται κρόκος και συνέλεξε εικόνες που στην συνέχεια θα αναλυθούν στα εργαστήρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η χρήση  του drone και οι πτήσεις πάνω από καλλιέργειες  Κρόκου Κοζάνης γίνονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ που συμμετέχουν από κοινού το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών και η ιδιωτική εταιρία Μελλοντική ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την κ Ματίνα Μπίμπη  Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος και συντονίστρια του προγράμματος ΔΙΑΣ, άμεσος στόχος είναι «να υιοθετηθούν από τους καλλιεργητές τεχνικές Αγροκαλλιέργειας Ακριβείας (Precision Agriculture) μιας και η καλλιέργεια του συγκεκριμένου βολβού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή».

Το φωτογραφικό σκανάρισμα των καλλιεργειών με τις θερμικές κάμερες που διαθέτει το σκάφος και η ανάλυση τους στην συνέχεια στα εργαστήρια του τμήματος θα βοηθήσει τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν γρήγορα, απειλές που δέχεται ο βολβός από τρωκτικά αλλά και από ζιζάνια η μύκητες. Επίσης θα προσφέρει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της καλλιέργειας και την αύξηση της απόδοσης της .

Όπως ανέφερε η κ. Μπίμπη μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τις επόμενες ημέρες θα αγοραστεί ένα νέο μη επανδρωμένο σκάφος ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος θα πιστοποιηθούν και δύο χειριστές του.

Παράλληλα μέσω ειδικών αισθητήρων  εγινε δειγματοληψία περιβαλλοντικών μετρήσεων σχετικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία φυλλώματος από τα αντίστοιχα χωράφια που έγινε η αεροφωτογράφιση. Οι πτήσεις αεροφωτογραφισης των συγκεκριμένων αγροτικών εκτάσεων το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν και θα κορυφωθούν την περίοδο της συγκομιδής των λουλουδιών.

Το πρόγραμμα ΔΙΑΣ, συνολικού προϋπολογισμού 425.250€, ξεκίνησε προς το τέλος του 2018 και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ|ΣΠΥΡΟς κΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 14:17