Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 14:14

Ηχηρή ένσταση του Λ. Τσικριτζή για το ενδεχόμενο δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου στα Καμβούνια "Οι ενεργειακοί δήμοι να περιφρουρήσουν τους πόρους (τους) για τη μεταλιγνιτική μετάβαση"

Οι ενεργειακοί δήμοι να περιφρουρήσουν τους πόρους (τους) για τη μεταλιγνιτική μετάβαση

Εξαγγέλθηκε πρόσφατα από τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη ΔΜ η ίδρυση «Τεχνολογικού Πάρκου καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νεοσύστατο

Εθνικό Ταμείο Δίκαιης μετάβασης (ΕΤΔΜ) και θα εγκατασταθεί στα Καμβούνια.

Θεωρούμε την εξαγγελία άστοχη, πρόχειρη και σαφώς προεκλογική για τους εξής λόγους:

  1. Πριν καν εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη δομή και λειτουργία του ΕΤΔΜ ανακοινώνονται έργα, τα οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να εγκριθούν πρώτα από τα Όργανα του Ταμείου που όμως δεν θεσπίστηκαν ακόμη !

(Σημειώνεται ότι για να πιάσουν τόπο τα χρήματα του ΕΤΔΜ έγινε το καλοκαίρι ολόκληρη διαβούλευση η οποία θα ενσωματώνονταν κατά ένα μέρος στην ΚΥΑ. Εφόσον όμως η ΚΥΑ μένει στο ψυγείο, η διαβούλευση πάει στράφι (για την ώρα) και το τοπίο διαχείρισης του ΕΤΔΜ παραμένει θολό, με αποτέλεσμα οι πόροι του να γίνονται έρμαιο στις ορέξεις όσων αιρετών έχουν πρόσβαση στον Υπουργό).

  1. Σαφώς είναι προτεραιότητα η «κυκλική οικονομία» (ο οικολογικός χώρος φωνάζει χρόνια τώρα), αλλά ο τρόπος προώθησής της είναι λάθος. Αντιγράφει τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν (και απέτυχαν) για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας. Έχουμε γεμίσει από διάφορα επιχειρηματικά και καινοτομικά «Κέντρα» και «Πάρκα» με βαρύγδουπους τίτλους που απορρόφησαν (και συχνά διασπάθισαν) πολλούς πόρους, στερώντας τους από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομία. Ποτέ δεν αποτιμήθηκε μια σχέση κόστους – οφέλους αυτών των εγχειρημάτων, ποτέ δεν υπολογίστηκε πόσες περισσότερες ΒΙΩΣΙΜΕΣ θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν αν τα λεφτά πήγαιναν στις πραγματικές επιχειρήσεις κι όχι στις κάθε είδους «Δομές» που στήνονταν συνήθως ευκαιριακά και .. εξατμίζονταν πολύ εύκολα. Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα. Για την ανάπτυξη π.χ της επιχειρηματικότητας είδαμε κατά καιρούς «Παρατηρήτρια επιχειρηματικότητας», «Αντένες», «Κέντρα» κάθε ονομασίας, «Διαβαλκανικά» Συντονιστικά, ΚΥΕ, Κέντρα στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., κλπ. Αρκετές από αυτές τις διαφημισμένες Δομές δεν μπόρεσαν να σταθούν όχι ως «Κέντρα» αλλά ούτε ως .. Απόκεντρα και να παίξουν έστω το ρόλο τους σε περιφερειακό επίπεδο. Παρόμοια διασπάθιση έγινε και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, όπου οι «Υποστηρικτικές Δομές» πήραν τη μερίδα του λέοντος, ενώ η πραγματική κοινωνική οικονομία ψίχουλα. (εδώ μερικές από τις διαμαρτυρίες)

Το ίδιο λοιπόν λάθος αναμένεται να γίνει και με το «Πάρκο κυκλικής οικονομίας». Θα μοιραστούν προεκλογικές υποσχέσεις, θα «τακτοποιηθούν» διάφοροι, και τελικά το «Πάρκο» θα αναλωθεί σε γενικολογίες, ανούσια συνέδρια και κοινότυπες συμβουλές, όπως γίνεται συνήθως, (μακάρι να διαψευστούμε).

  1. Αν υποθέσουμε ότι τα παραπάνω δεν ευσταθούν κι ότι η κυκλική οικονομία χρειάζεται ντε και καλά σήμερα το «Πάρκο» της, τότε γιατί να εγκατασταθεί στα Καμβούνια; Εφόσον μέσω της επανάχρησης θα σχεδιάζονται νέα προϊόντα, δηλ. θα γίνεται και ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ δουλειά, γιατί να μην αξιοποιηθούν οι ερευνητικές υποδομές στον τομέα των υλικών και η πείρα που υπάρχει στα ΑΕΙ και τους άλλους ερευνητικούς φορείς της
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 14:19