Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 08:18

O Σύλλογος για την προστασία της λίμνης: Ταφόπλακα από την κυβέρνηση για την Βεγορίτιδα

Παρά τα μεγάλα λόγια και το ενδιαφέρον, παρά την συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος στην βουλή, παρά τις δηλώσεις έμπρακτου ενδιαφέροντος για την κακοποιημένη εδώ και δεκαετίες λίμνη Βεγορίτιδα η κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή, με την ψήφιση του καινούριου νομοσχεδίου για την δημιουργία φορέων διαχείρισης σε περιοχές natura.

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο δελτίο τύπου, πως η κυβέρνηση, νομοθετεί υπό τον φόβο της επιβολής κυρώσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή και βαρύτατων προστίμων, για την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής προστασίας των περιοχών natura και του περιβάλλοντος γενικότερα. Και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την απουσία της θέλησης για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενός οράματος για τον τόπο, ενός σχεδιασμού με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του τόπου. Έπρατταν, όταν έπρατταν, πάντα με γνώμονα τις επιταγές μεγαλοσυμφερόντων, πολιτικού κόστους και εκλογικού οφέλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παράλογες διανομές των αποκαλυφθέντων εδαφών σε ακτήμονες, που κόντεψαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο τις κοινότητες Αγ Παντελεήμoνα και Βεγόρας. Χαρακτηριστική συμπεριφορά αυτής της στάσης, η αδιαφορία της πολιτείας, απέναντι σε κάθε παρανομία. Καταπατήσεις, άνοιγμα θυροφράγματος από τον αντιπεριφερειάρχη, πιστού στα συμφέροντα που διεκδικούν την συρρίκνωση της λίμνης και άρα περισσότερα εδάφη. Καμιά πολιτική αποφυγής υδρόφιλων καλλιεργειών, εξοικονόμησης νερού, οικολογικού προσανατολισμού δραστηριοτήτων.

Έχουν περάσει ήδη 3 μήνες από την στιγμή της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς του συλλόγου μας στην εισαγγελία περιβάλλοντος, όπου με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύουμε την διαρκή μόλυνση από τους παράκτιους και όχι μόνο οικισμούς, με λήμματα, που έχουν μετατρέψει την Βεγορίτιδα στον μεγαλύτερο βόθρο των Βαλκανίων. Η πολιτεία δεν έχει κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της. Μόνο η περιφέρεια, νιώθοντας την δαμόκλεια σπάθη για τις ευθύνες της, ανακοίνωσε την εύρεση χρημάτων, που παλιότερα είχε αποσύρει, για την δημιουργία βιολογικών καθαρισμών. Χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς να απαντάει στο ερώτημα, πως θα σταματήσει την ροή των λυμάτων στην Βεγορίτιδα, μέχρι να γίνουν οι βιολογικοί.

Και μετά τα μεγάλα λόγια τις κυβέρνησης ,ήρθε η ανακοίνωση της δημιουργίας των φορέων διαχείρισης και φυσικά τσουβαλιάζεται η Βεγορίτιδα σ έναν φορέα διαχείρισης «δυτικής Μακεδονίας-Βόρρα. Ενός φορέα που θα έχει την ευθύνη της εποπτείας μιας τεράστιας περιοχής. Εκ των πραγμάτων ο φορέας αυτός θα είναι ανεπαρκέστατος, υποστελεχομένος και δεν θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες για ουσιαστική εποπτεία και προστασία του περιβάλλοντος. Θα είναι ένας φορέας που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο των προστίμων από την ευρωπαϊκή ένωση και στην ουσία θα είναι ανύπαρκτος. Έδρα δε του φορέα ορίζεται-για πελατειακούς λόγους, η Καστοριά. Μια πόλη που έχει μια λίμνη ήδη νεκρή. Και αυτό προδιαγράφεται και το μέλλον της Βεγορίτιδας.

 Η προχειρότητα με την οποία έχουν δημιουργηθεί οι φορείς διαχείρισης έγκειται και στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται επαρκής ρόλος για τους φορείς διαχείρισης στον σχεδιασμό και την εποπτεία των περιοχών τους. Απαιτείται η διασφάλιση της συμμετοχής των φορέων στην κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών τους και η ενίσχυση του ρόλου τους στην παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των περιοχών ευθύνης τους καθώς και η φύλαξή τους. Παρά την τεράστια γεωγραφική έκταση των περιοχών αρμοδιότητας των φορέων διαχείρισης, απουσιάζει η εξασφάλιση οργανωτικής και επιτελικής επάρκειάς τους. Η Επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας των φορέων, αυξάνει και το πλήθος των τοπικών κι άλλων φορέων που εμπλέκονται ή επηρεάζονται από την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό δεν το λαμβάνει καθόλου υπ όψιν το νομοσχέδιο, μιας και δεν προβλέπεται συμμετοχή των φορέων αυτών στη διαχείριση των περιοχών και αυτή επαφίεται αποκλειστικά στην βούληση του εκάστοτε υπουργού.

Ζητάμε την ψήφιση ενός ακόμα φορέα διαχείρισης. Αυτού των 5 λιμνών. Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Άγρα. Οι πέντε αυτές λίμνες, αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα, που η καθεμιά επηρεάζει την άλλη, μιας και η μια τροφοδοτεί με νερό την άλλη κι όλες μαζί συμβάλλουν στην ύπαρξη υδάτων που τροφοδοτούν τους καταρράκτες της Έδεσσας, οι οποίοι χρήζουν επίσης εποπτείας και προστασίας. Κάτι το οποίο αγνοεί παντελώς το παρόν νομοσχέδιο. Η λίμνη Βεγορίτιδα με την διαχρονική κακοποίησή της ,έχοντας χάσει το 65% του όγκου της ,έχοντας μολυνθεί ασταμάτητα, βρίσκεται ένα σημείο πριν από τον θάνατό της. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα για την λίμνη.

Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους Δήμους,τις Περιφέρειες ,τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, τα σωματεία, τα επιμελητήρια ,τους συλλόγους, τις οργανώσεις, τους βουλευτές της περιοχής, να μην επιτρέψουμε αυτό το τελικό χτύπημα στο μέλλον της Βεγορίτιδας. Να παλέψουμε όλοι μαζί για την δημιουργία του φορέα διαχείρισης των 5 λιμνών, για να παραδώσουμε στα αγέννητα παιδιά, μια λίμνη καλύτερη απ αυτή που παραλάβαμε εμείς. Η απραξία των προηγούμενων γενεών οδήγησαν την λίμνη, ένα βήμα πριν τον αφανισμό της. Ας είναι οι δικές μας πραξεις και ενέργειες, γεγονός αναστάσιμο για την λίμνη που τόσο αγαπήσαμε.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 08:22