Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 18 Μαϊος 2017 15:11

Εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας και Αυτάρκειας από τον Παναγιώτη Μανίκη στην Κοζάνη

«Όπως στην ζωή μας έχουμε ανάγκη και χρειαζόμαστε την ποικιλία  έτσι είναι αναγκαία και στην φυσική καλλιέργεια. Δεν θέλουμε την μονοκαλλιέργεια αλλά τα προλειτουργικά αγροκτήματα όπου σε μια έκταση συνυπάρχουν οι δενδροκαλλιέργειάς,

τα σιτηρά αλλά και ο λαχανόκηπος» ανέφερε ο αγρότης Παναγιώτης Μανίκης σε μικροκαλλιεργητές και αγρότες στην Κοζάνη. Για δύο ημέρες πάνω από εκατό άνθρωποι παρακολούθησαν το εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας και Αυτάρκειας, που πραγματοποιήθηκε σε αγρόκτημα στην  Λευκοπηγή Κοζάνης.  Ο  γεωπόνος παρέδωσε μαθήματα πρακτικής, για την καλλιέργεια  λαχανικών και των οπωροφόρων δένδρων, μίλησε για το πώς μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά στο ίδιο αγρόκτημα διαφορετικές καλλιέργειες,  ώστε να δημιουργούνται συνθήκες ισορροπίας για λιγότερες προσβολές από τα έντομα  και ανέπτυξε τη θεωρία της «Φυσικής Καλλιέργειας» που έχει ως στόχο την αυτάρκεια στα αγροτικά προϊόντα.

«Μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους από τη Λευκοπηγή και την ευρύτερη περιοχή για την φυσική καλλιέργεια και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτάρκεια, ως μια πρόταση που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους ακόμη και να βγάλει τους Έλληνες από την οικονομική κρίση» σημείωσε ο Παναγιώτης Μανίκης  και πρόσθεσε ότι για να αλλάξουμε την γεωργία πρέπει να αλλάξουμε την διατροφή μας και ως πρώτο βήμα πρότεινε την εκπαίδευση των παιδιών με την δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων σε όλη την χώρα.

Ο Παναγιώτης Μανίκης διαθέτει ένα φυσικό αγρόκτημα στην περιοχή της Έδεσσας όπου συνυπάρχουν  δέντρα του δάσους, πολλές ποικιλίες οπωροφόρων λαχανικά, φυτά χλωρής λίπανσης και σιτηρά και που αποτελεί κέντρο μελέτης και ενδιαφέροντος από φοιτητές γεωπόνους και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το Εργαστήρι διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Λευκοπηγής, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ |Σ. ΚΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Μαϊος 2017 15:15