Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 03:31

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

Σε τροχιά υλοποίησης οι βιολογικοί καθαρισμοί σε Αλιάκμονα και Σουλού

 Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η εγκατάσταση και λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στους οικισμούς αλλά και σε άλλες δραστηριότητες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στη λεκάνη του ποταμού Αλιάκμονα και του ρέματος Σουλού που βρίσκεται στην περιοχή της Εορδαίας.

 

Το συγκεκριμένο έργο που αφορά στη διαχείριση των αστικών λυμάτων των λεκανών απορροής των δύο ποταμών, σύμφωνα με το Νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, «θα καταστήσει πρωτοπόρο το Νομό σε όλη τη χώρα αφού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 92% θα καλύπτεται η ανάγκη διαχείρισης των αστικών λυμάτων της περιοχής από βιολογικούς καθαρισμούς».

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που περιλαμβάνει και σε κάποιους οικισμούς την κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων αποχέτευσης, ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ήδη είναι έτοιμοι για έγκριση στο Ταμείο Συνοχής του ΥΠΕΧΩΔΕ οι 7 βιολογικοί καθαρισμοί στη παραλίμνια ζώνη Πολυφύτου με συνολικό προϋπολογισμό 27εκατ. ευρώ ενώ άλλοι 4 βιολογικοί καθαρισμοί μαζί με τα δίκτυα αποχέτευσης θα υποβληθούν για ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας στην 4η προγραμματική περίοδο.

 

Όπως τόνισε στο VETO ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ Α.Ε., που εκπόνησε και τις σχετικές μελέτες) Γιώργος Αμανατίδης: «Οι οικισμοί ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, έτσι ώστε να δημιουργηθούν Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες ενώ παράλληλα, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Με τον τρόπο αυτό ο σχεδιασμός μας αποκτά διπλή διάσταση, τόσο περιβαλλοντική όσο και αναπτυξιακή, με την έννοια της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της ελκυστικότητας του Νομού Κοζάνης».

 

Στον σχεδιασμό που υπάρχει λήφθηκαν υπόψη και οι βιολογικοί καθαρισμοί που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν ολοκληρωθεί.

 

«Ο Νομός Κοζάνης πρωτοπορεί και αυτή τη φορά, όπως πρωτοπορήσαμε πριν μερικά χρόνια όταν η ΑΝΚΟ σχεδίασε, σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας που σήμερα είναι γνωστό πως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη χώρα», σημείωσε ο κ. Δακής.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 16:50