Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 06:14

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ενημερώνει για τους κινδύνους και τις παραβάσεις όσων προμηθεύονται ξυλοκάρβουνο ως καύσιμη ύλη

Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από τις

εγκαταστάσεις θέρμανσης.

            Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας δέχεται πληθώρα τηλεφωνικών καταγγελιών για την προμήθεια ξυλίτη-λιγνίτη (κοινώς ξυλοκάρβουνου) από τους συμπολίτες μας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο υλικό τους χειμερινούς μήνες..

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν η καύση μη επιτρεπτών ειδών καυσίμων, προκαλεί αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αιθαλομίχλη, μειωμένη ορατότητα, έντονη οσμή στον αέρα και δυσφορία κατά την αναπνοή) κυρίως στους οικισμούς που δεν υπάρχει τηλεθέρμανση. Το φαινόμενο εντάθηκε εξαιτίας της μεταστροφής των πολιτών σε άλλες μορφές καυσίμων και κυρίως στην εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων (ξυλίτη ή κοινώς αποκαλούμενο ως «ξυλοκάρβουνο» και λιγνίτη) και άλλων μη κατάλληλων υλικών, αλλά και στην αντικατάσταση των εγκαταστάσεων καύσης με ακατάλληλα ή μη πιστοποιημένα συστήματα, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και του αυξημένου κόστους του πετρελαίου.

 Η Υπηρεσία μας έχει προβεί τα προηγούμενα χρόνια σε πλήθος ελέγχων, κατόπιν καταγγελιών.

            Τονίζουμε ότι η καύση τέτοιων υλικών και η χρήση ακατάλληλων συστημάτων, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας όχι μόνο των περιοίκων λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αλλά και του ίδιου του χρήστη λόγω ρύπανσης του εσωτερικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

            Επισημαίνουμε, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (ΚΥΑ οικ.189533/2011 ΦΕΚ 2654/Β/9-11-11),  τα μόνα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης είναι:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης
  • Αέρια καύσιμα των εκάστοτε νόμιμων τύπων προδιαγραφών και
  • Τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, καυσόξυλα, όπως αυτά ορίζονται στην νομοθεσία.

Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, ως καυσίμων.

Επιπλέον στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πρέπει να γίνεται συντήρηση, ρύθμιση της εγκατάστασης του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου, αποκλειστικά από έχοντα την προς τούτο κατάλληλη άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο οποίος να υποχρεούται να συμπληρώνει με επιμέλεια, ακρίβεια και πληρότητα και να υπογράφει το φύλλο συντήρησης.

Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων έχουν μεταξύ άλλων την υποχρέωση να διατηρούν με επιμέλεια επί πενταετία, τα φύλλα συντήρησης-ρύθμισης της εγκατάστασης και των εκθέσεων ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και να επιτρέπουν την είσοδο και να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου.

Οι πολίτες, για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

 

Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

 

 

 

 

Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Κοζάνης 2461351211

Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Καστοριάς - 2467350266

Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Φλώρινας- 2385350462

Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Γρεβενών -  2462353195

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 06:22