Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 16:13

Ska keller από την Κοζάνη: «θα’θελα και στην πατρίδα μου την Λουσατία να συζητούμε όπως εδώ στην Κοζάνη για την μετάβαση από τον άνθρακα και την κλιματική αλλαγή»

του Σπύρου Κουταβα

Την ικανοποίηση της για τις πρωτοβουλίες και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί στην δυτική Μακεδονία για την μετάβαση από τον λιγνίτη στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ για την κλιματική εξέφρασε η  Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ska Keller κατά την

παρουσίαση της μελέτης «Έξοδος από τον λιγνίτη και στήριξη των Ευρωπαϊκών περιφερειών» που έγινε από Γερμανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Ενέργεια και το κλίμα του Βούπερταλ  και παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοζάνη. Η Ska Keller αποκάλυψε ότι στην περιοχή του Λουσατίας από την οποία κατάγεται, αν και βρίσκεται στην ίδια θέση με την Δυτική Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο διάλογος των φορέων για την επόμενη μέρα και ανέφερε ότι «ζηλεύω τον διάλογο που κάνετε στην Κοζάνη θα επιθυμούσα να γίνει κάτι αντίστοιχο και στον τόπο μου».

Η μελέτη περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζουν 4 ευρωπαϊκές περιοχές εξόρυξης λιγνίτη και άνθρακα, η Σιλεσία στην Πολωνία, η Αραγονια στην Ισπανία, η Λουσατία στην Γερμανία ανάμεσα τους και η  Δυτική Μακεδονία ενώ  εξετάζεται και  η χρήση των παραπάνω περιφερειών επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων από  διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για την μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπου από 69,8% το 2002 κατέβηκε σε 38% το 2015, ενώ όπως είναι γνωστό μετά τον νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ, το ποσοστό του λιγνίτη θα κυμανθεί στο 17%. Σημειώνεται ακόμη, ότι  κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει την απασχόληση όπου έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες απολύσεις σε εργαζόμενους εργοληπτικών εταιριών, ενώ τονίζεται απειλούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.  

Οι Γερμανοί μελετητές σημειώνουν ότι η ανεργία στην  Δυτική Μακεδονία καταγράφει υψηλά ποσοστά, η περιοχή βρίσκεται στην  9η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών με ποσοστό ανεργίας 27,6% το 2014, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από ό, τι σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ανησυχητικά είναι και τα δημογραφικά στοιχεία όπου καταγράφεται γήρανση του πληθυσμού με την πλειοψηφία των ατόμων να είναι άνω των 65 ετών.

Επίσης επισημαίνεται ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας βρίσκονται γύρω από την ΔΕΗ και τον τομέα της Ενέργειας με την συγκεκριμένη εξάρτηση να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά αφού το 49% της παραγωγής και το 23,9% των εργαζομένων στη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στον δευτερογενή τομέα, ο οποίος κυριαρχείται από εξόρυξη λιγνίτη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εξ αιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας που παρουσιάζονται στην νέα γενιά κρίνεται αναγκαία η υποστήριξη των διαδικασιών που θα ενισχύουν τις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου η απασχόληση να συνεχίσει να είναι σε βιώσιμα επίπεδα και η περιοχή να μπορεί να παράξει πλούτο στο μελλον.

 Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε ότι «η μετάβαση των περιοχών μας από την οικονομία του άνθρακα είναι παρούσα» ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον υπό διαμόρφωση ενεργειακό σχεδιασμό που βρίσκεται σε διαβούλευση επειδή δεν έχει προβλέψει κάτι το ειδικότερο για τις ενεργειακές περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται ήδη στην μετάβαση. «Να δούμε το πρόβλημα κατάματα δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα εάν δεν προβλέπονται διατάξεις για την δίκαιη μετάβαση των περιοχών μας» κατέληξε ο κ Ιωαννίδης.

Ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ Δημήτρης Μαυροματίδης και μέλος της επιτροπής της ομάδας του coal platform που συνέστησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των λιγνιτοφόρων περιοχών ενώ διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις  διαδικασίες μετάβασης και την μείωση των συνεπειών για τις περιοχές από την περιορισμένη χρήση λιγνίτη.

Τέλος η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων επισκέφθηκε το ορυχείο του Νοτίου πεδίου κα ενημερώθηκε για θέματα οικονομίας και εξόρυξης από τα στελέχη της ΔΕΗ.’

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 16:29