Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 13:56

Φλώρινα: Προληπτική απαγόρευση της κολύμβησης στην Βεγορίτιδα

Στην σύσταση στους λουόμενους της περιοχής να αποφεύγουν την έκθεση στα νερά της λίμνης Βεγορίτιδας, προέβη η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μετά την εμφάνιση του φαινόμενου δυσχρωματισμού των νερών της λίμνης ως συνέπεια της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας φυτοπλαγκτόν.  Όπως ανέφερε Γιάννης Βλατής  επικεφαλής της Διεύθυνσης υδάτων της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας  «η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο». Εξήγησε ότι οι συστηματικές μετρήσεις που πραγματοποιεί η υπηρεσία, από τον Απρίλιο 2018 σε δυο λίμνες της περιοχής, την Βεγορίτιδα και την λίμνη Πρεσπών, που διαθέτουν θεσμοθετημένες πλαζ για κολύμβηση, «δεν έχουν δείξει κάτι το ανησυχητικό που να αφορά τους δείκτες για την υγιεινή και ασφάλεια των λουομένων».

Τα αίτια του φαινομένου ανάπτυξης φυτοπλαγκτόν διερευνώνται με μετρήσεις που διεξάγουν η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων – Υγροτόπων) και το Γενικό Χημείο του Κράτους (Γ.Χ.Κ.).

Από τους ειδικούς επιστήμονες εικάζεται ότι εξαιτίας των  τελευταίων έντονων  βροχοπτώσεων είναι πιθανό να είχαμε έκπλυση των εδαφών με αποτέλεσμα υπολείμματα από λιπάσματα να διοχετεύθηκαν στην λίμνη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την προστασία της Βεγορίτιδας Νίκος  Μούλας μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο που εκτυλίσσεται στην λίμνη και επισήμανε  ότι «μέσω του ρέματος Σουλού και άλλων ρεμάτων διοχετεύονται στην λίμνη τα αστικά λύματα πολλών δημοτικών διαμερισμάτων».  Σημείωσε ότι πολλά διαμερίσματα δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς ενώ κάποιο υπολειτουργούν ρυπαίνοντας την λίμνη και συμβάλλοντας στο φαινόμενο ευτροφισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο 2017 τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για τη ρύπανση που προκαλείται στην λίμνη από την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των λυμάτων πέντε κοινοτήτων της περιοχής.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ |ΣΠΥΡΟΣ κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 13:59