Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 15:07

Οικολογική κίνηση Κοζανης καταγγέλλει λαθραία υλοτομία στο δάσος της Εξοχής

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το δασάκι της Εξοχής, που βρίσκεται δίπλα στο παλιό χωριό της Εξοχής και κοντά στα ορυχεία, ξαναπέφτει θύμα των λαθραίων υλοτόμων.  Όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, το δάσος αυτό φιλοξενούσε στις κατασκηνώσεις του παιδιά από όλο το νομό Κοζάνης πριν μερικές δεκαετίες. Πλέον το χωριό έχει σκεπαστεί πλήρως

από τις αποθέσεις των Ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ το δασάκι ακρωτηριάζεται κάθε τόσο από τα τσεκούρια και τα πριόνια αδίστακτων και παράνομων ξυλοκόπων. 

Η λαθραία υλοτομία, που οργιάζει εδώ και χρόνια παντού, αποτελεί μια βολική λύση για τζάμπα θέρμανση αλλά και προσοδοφόρο επιχείρηση για εμπόρους ξυλείας, οι οποίοι δρουν ουσιαστικά ανενόχλητοι. Η Οικολογική Κίνηση επισκέφτηκε το δάσος της Εξοχής και διαπίστωσε ότι αυτή τη φορά κόπηκαν 80 δέντρα περίπου.  Κάτοικοι του χωριού που κατήγγειλαν το συμβάν ανάφεραν ότι το Δασαρχείο ήρθε μετά από μια βδομάδα, για να καταγράψει απλώς το μέγεθος της ζημιάς και να μαζέψει όσα κομμένα κλαδιά παράτησε η σπείρα των παρανόμων.

Μόνιμη επωδός του Δασαρχείου σε κάθε κρούσμα λαθρο-υλοτομίας είναι ότι αδυνατεί  να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων, πράγμα που άλλοτε αληθεύει κι άλλοτε χρησιμοποιείται ως βολική δικαιολογία. Το θέμα της στελέχωσης των Υπηρεσιών και ειδικά του Υπ. Γεωργίας, η έλλειψη προσωπικού «πρώτης γραμμής», (δασοφυλάκων, δασονόμων κλπ) και ο πλεονασμός «υπαλλήλων γραφείου» είναι μια μόνιμη παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι ολέθριες σε όλο τον φυσικό πλούτο της χώρας: νερά, δάση οικοσυστήματα, προστατευόμενες περιοχές.

 

Και ερχόμαστε στο Δήμο Κοζάνης. Ναι μεν η φύλαξη των δασών δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά τον αφορά άμεσα, μιας και το δασάκι είναι στην «επικράτεια» του. Κατά δεύτερο λόγο, η παράνομη υλοτομία πληγώνει το φυσικό κεφάλαιο του τόπου, το οποίο είναι ήδη σοβαρά τραυματισμένο. Προσθέτουμε ότι ο νομός Κοζάνης ανήκει στους πιο αποδασωμένους της χώρας και δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε ένα χιλιοστό δάσους, μιας και τα δάση είναι το καλύτερο φυσικό φίλτρο απέναντι στην  ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Κοζάνης (και κάθε δήμος) ; Τίποτα, αν οχυρωθεί πίσω από μια «υπηρεσιακή λογική» και πολλά αν δει το πρόβλημα ως άμεσα ενδιαφερόμενος και πληττόμενος. Πρώτον, να γίνει «τσιμπούρι» (ο Δήμος) στις κρατικές υπηρεσίες ώστε να κάνουν τη δουλειά τους. (Άλλη η πίεση ενός διαμαρτυρόμενου πολίτη και άλλη ενός μεγάλου δήμου). Δεύτερο, να συντονίσει ένα δίκτυο εθελοντών και συλλόγων, συγκαλώντας άμεσα μια σύσκεψη – εκδήλωση με θέμα «οι εθελοντές βοηθούν στην πάταξη της λαθρουλοτομίας». Να κληθούν ορειβατικές - περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι κοινοτήτων, άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τα δάση, το ΓΕΩΤΕ κλπ, με την παρουσία φυσικά του Δασαρχείου και της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου. Να στηθεί δηλ. ένα δίκτυο ανταλλαγής επώνυμων καταγγελιών, πληροφοριών κλπ, ώστε να καταλάβουν οι παρανομούντες ότι τα δάση δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, διότι υπάρχει «δίκης οφθαλμός». Το δίκτυο θα μπορέσει σε δεύτερη φάση να βοηθήσει και σε άλλα θέματα, που αφορούν καταπατήσεις, αυθαίρετα μπαζώματα  και άλλες παρανομίες οι οποίες είναι καθημερινό φαινόμενο στην ελληνική ύπαιθρο.

Τα παραπάνω έχουν τεθεί τουλάχιστον δυο φορές στο Δήμο Κοζάνης, ο οποίος συμφώνησε μεν, αλλά μέχρι εκεί. Καιρός να ..πρεσάρουν κι άλλες οργανώσεις πολιτών, δηλώνοντας παράλληλα και τη διαθεσιμότητά τους. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»..

29-1-2018

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 15:10