Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2011 09:49

Ευρωπαϊκή και, ίσως, ακριβότερη η ενέργεια από το 2014


dei-diktiaΣτη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη το 2014 και στο δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στην ανάπτυξη των υποδομών, συμφώνησαν το πρωί οι ηγέτες της Ε.Ε.

 Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ε.Ε. αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. χρειάζεται μια πλήρως λειτουργική, ενιαία και διασυνδεδεμένη εσωτερική αγορά ενέργειας...

 "Η αγορά θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μέχρι το 2014... Χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης και για τη διασύνδεση των δικτύων, σε εναρμόνιση με τις προτεραιότητες που έχει καταγράψει η Κομισιόν." σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τονίζεται, επίσης, πως πρέπει να βελτιωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και υπογραμμίζεται πως "Μετά το 2015 δεν πρέπει να υπάρχει κράτος-μέλος της Ε.Ε. που θα είναι απομονωμένο από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού...".

Ωστόσο, "το μεγαλύτερο μέρος από τα σημαντικά χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής θα πρέπει να προέλθει από την αγορά και τα σχετικά κόστη θα πρέπει να ανακτώνται από τα τιμολόγια. Εχει ζωτική σημασία η προώθηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα είναι ελκυστικό για επενδύσεις..."

Για ορισμένα έργα που δεν χαρακτηρίζονται ως ελκυστικά για τις εταιρείες ενέργεια, "μπορεί να απαιτηθεί κάποια περιορισμένης έκτασης δημόσια χρηματοδότηση" και για το συγκεκριμένο θέμα το Συμβούλιο αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Επίσης, από την 1.1.2012 όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν θέσει σε εφαρμογή τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να προωθηθούν και σχετικές επενδύσεις με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα η "Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα προωθήσουν τις επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα είναι ασφαλείας και θα χαρακτηρίζονται από χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα".
ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 19:58